Σε μια λαμπερή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 23 Μαΐου στο Περιστύλιο του Ζαππείου, απονεμήθηκαν τα FNL Best Restaurant Awards αναδεικνύοντας τα καλύτερα εστιατόρια του 2022.
167 εστιατόρια κατέκτησαν ένα, δύο ή τρία αστέρια, και είναι αυτά που ξεχώρισαν από τις 12 κατηγορίες που σκιαγραφούν με τον καλύτερο τρόπο τον ελληνικό γαστρονομικό χάρτη.
Στο πλαίσιο της τελετής βράβευσης απονεμήθηκαν παράλληλα επτά ειδικά βραβεία – ανάμεσά τους τα πρωτοεμφανιζόμενα «Εστιατόριο της Χρονιάς», το οποίο κέρδισε το εστιατόριο Selene του Έκτορα Μποτρίνι και του ξενοδοχείου Katikies Garden στη Σαντορίνη.
Στην απονομή παρευρέθηκαν περισσότεροι από 500 καλεσμένοι, οι key players της εστίασης και του επιχειρηματικού κόσμου, δημοσιογράφοι και εκπρόσωποι του καλλιτεχνικού χώρου.
Τα FNL Best Restaurant Awards, τα βραβεία που έγιναν θεσμός, στην πέμπτη χρονιά -και πρώτη μετά Covid19- φέτος, αποτυπώνουν με συνέπεια τη σύγχρονη γευστική αισθητική, και αναδεικνύουν τους χώρους εστίασης όπου εκδηλώνονται συνεχώς οι νέες γαστρονομικές τάσεις.
Η τελική λίστα διαμορφώθηκε από μια 13μελή πολυσυλλεκτική κριτική επιτροπή και είναι αποτέλεσμα αμέτρητων γαστρονομικών οδοιπορικών και δοκιμών, απ’ άκρη σε άκρη της Ελλάδας, πολλών παραγωγικών debates και ανταλλαγών απόψεων, αλλά κυρίως της τεχνογνωσίας και του πάθους της πιο έμπειρης και έγκυρης ομάδας γευσιγνωστών που διαθέτει η χώρα μας, δηλαδή των Πάνου Δεληγιάννη, Θάλειας Τσιχλάκη, Φώτη Βαλλάτου, Τάσου Μητσελή, Βασίλη Δημαρά, Γιάννη Δεβετζόγλου, Φώτη Τσιμέλα, Πάνου Σταθόπουλου, Βασίλη Μπακάση, Ντίνου Στεργίδη, Εύης Φέτση, Δημήτρη Παπαζυμούρη, Χρίστου Φίλιου.
Το FNL, το κορυφαίο portal γαστρονομίας & ευζωίας (The Food and Leisure Guide, www.fnl-guide.com) έχοντας φιλοξενήσει εκατοντάδες ενυπόγραφες κριτικές ελληνικών εστιατορίων καθώς και των πιο πολυσυζητημένων και δημοφιλών εστιατορίων του εξωτερικού, επιτρέπει στην κριτική επιτροπή να τοποθετεί αξιολογικά τα εστιατόρια σε μια κλίμακα διεθνούς εμβέλειας.
Κάθε εστιατόριο αξιολογείται από μέλη της γευσιγνωστικής επιτροπής μία ή και περισσότερες φορές κατά τη διάρκεια της χρονιάς με αυστηρά αξιολογικά κριτήρια όπως είναι η ανάδειξη της ποιοτικά καλύτερης δυνατής πρώτης ύλης, η τεχνική επάρκεια του σεφ στην εκτέλεση μιας συνταγής, η σύνθεση του μενού και το κατά πόσο εκφράζει με ακρίβεια τη γενικότερη ταυτότητα του εστιατορίου, η πολυπλοκότητα, η αρμονία, το γευστικό βάθος και η παρουσίαση ενός πιάτου, καθώς κι η ικανότητα του σεφ να επιχειρεί δημιουργικές σπεσιαλιτέ, συνδυάζοντας με τόλμη και φαντασία κορυφαία υλικά.
Η κλίμακα της βαθμολογίας
1 αστέρι: Καλό στην κατηγορία του. Με ένα αστέρι βαθμολογείται οποιοδήποτε σημείο εστίασης ξεχωρίζει για τις γευστικές επιδόσεις του εντός της κατηγορίας του, είτε αυτή είναι η γαστρονομική κουζίνα, η έθνικ, το comfort food, είτε μια ταβέρνα ή ακόμη και ένα σημείο street food.
2 αστέρια: Πολύ καλό εστιατόριο ανεξαρτήτως κατηγορίας. Με δύο αστέρια θα μπορούσε επίσης να αξιολογηθεί και ένα απλό εστιατόριο οποιουδήποτε στιλ εφόσον οι γευστικές επιδόσεις του και η ποιότητα των υλικών του αντανακλώνται σε τέτοιο βαθμό που να το φέρνει στα πρόθυρα της υψηλής γαστρονομίας.
3 αστέρια: Εξαιρετικό εστιατόριο διεθνούς κλάσης. Μόνο τα κορυφαία γαστρονομικά εστιατόρια της χώρας θα μπορούσαν να αποσπάσουν μια τόσο υψηλή διάκριση.
4 αστέρια: Ένα μεγάλο εστιατόριο. Μόνο ένα πραγματικά άριστο εστιατόριο που θα ανήκει στην παγκόσμια ελίτ μπορεί να διεκδικήσει την κορυφαία διάκριση του FNL!
Η ΛΙΣΤΑ ΤΩΝ ΝΙΚΗΤΩΝ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΥΨΗΛΗ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
3 αστέρια
Lauda, Andronis Boutique Hotel, Σαντορίνη
Σπονδή, Αθήνα
Squirrel, Danai Beach Resort and Villas, Χαλκιδική
2 αστέρια
Bill & Coo Gastronomy Project, Μύκονος
Delta Restaurant, Αθήνα NEWCOMER
Elements, Canaves Oia Epitome Hotel, Σαντορίνη
Hervé, Αθήνα NEWCOMER
Lycabettus Restaurant, Andronis Luxury Suites, Σαντορίνη
Patio, The Margi Hotel, Αθήνα
Pelagos, Four Seasons Astir Palace, Αθήνα NEW ENTRY
Soil, Αθήνα NEWCOMER
The Treehouse, Ekies All Senses Resort, Χαλκιδική
The Ziller’s, Αθήνα NEW ENTRY
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΥΨΗΛΗ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
3 αστέρια
Botrini’s, Αθήνα
Etrusco, Κέρκυρα
2 αστέρια
Aleria, Αθήνα
Botrini’s, Angsana Corfu Resort & Spa, Κέρκυρα NEWCOMER
CTC, Αθήνα
Galazia Hytra, Summer Senses Hotel, Πάρος NEW ENTRY
Hytra, Αθήνα
Noble Gourmet Restaurant, Elysium Resort & Spa, Ρόδος NEW ENTRY
Opson, Andronis Arcadia NEWCOMER
Selene, Σαντορίνη
Varoulko Seaside, Αθήνα
ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ
2 αστέρια
Anama, Γιάλοβα Μεσσηνίας NEWCOMER
Noēma, Μύκονος NEWCOMER
Salonika, Macedonia Palace Hotel, Θεσσαλονίκη
Sense, Athens Was Hotel, Αθήνα
1 αστέρι
Αλμυρίκι, Κάτω Αλμυρή Κορινθία, Πελοπόννησος NEW ENTRY
Artisanal, Αθήνα
Avant Garden, Σύρος NEW ENTRY
Barozzi, Νάξος NEW ENTRY
Black Rock, Santorini Secret Suites & Spa, Σαντορίνη NEW ENTRY
Bubo Fine Dining, Ekies All Senses Resort, Χαλκιδική
César Meze Bar, Λίνδος – Ρόδος NEW ENTRY
Cookoovaya, Αθήνα
Δέκα Τραπέζια, Θεσσαλονίκη NEW ENTRY
Hellas, Πεύκος – Ρόδος NEW ENTRY
Kalopsia, Τήνος NEWCOMER
Κοντοσώρος, Ξινό Νερό
Kooc, Costa Navarino, Πελοπόννησος
Lady Finger, Andronikos Hotel, Μύκονος
Makris Restaurant, Domes Miramare Corfu, Κέρκυρα NEWCOMER
Μαραθιά, Τήνος NEW ENTRY
Μαυρίκος, Λίνδος – Ρόδος NEW ENTRY
Melia, Lesante Blu Hotel, Ζάκυνθος
Mikrasia, Katikies Myconos Hotel, Μύκονος
Ορίζοντας, Πλάτανος – Σάμος NEW ENTRY
Petra, Canaves Oia Hotel, Σαντορίνη
Philia, Κοκκάρι – Σάμος NEW ENTRY
Pomo d`Oro, Κέρκυρα
Προσήλιο, Ζάκυνθος NEW ENTRY
Salvia, Aristi Mountain Resort, Ζαγοροχώρια
Throubi, Andronis Concept Hotel, Σαντορίνη
Φοίνο, Καλαμάτα NEWCOMER
Χαρούπι, Θεσσαλονίκη
Zoga, Aeolis Hotel, Τήνος NEW ENTRY
ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ
1 αστέρι
Στου Βασιλαρακιού, Νάξος NEW ENTRY
Γαστροδρόμιο Εν Ολύμπω, Λιτόχωρο
Γιουβετσάκια, Αθήνα
Elies, Καρδαμύλη Μεσσηνίας
Ο Θωμάς, Σκλήθρο Φλώρινας
Καλοκαίρι, Αντίπαρος NEW ENTRY
Κληματαριά (του Μπέλλου), Κέρκυρα
Στου Κώστα (Βασιλειάδη), Καλαμάτα
Μαγικές Κατσαρόλες, Αθήνα
Μουρτούκαλης – Τα Μπακαλιαράκια, Άργος NEW ENTRY
Μπουκαδούρα, Χαλκιδική
Νόμπελος, Ζάκυνθος
Panygiri, Σαντορίνη NEW ENTRY
Παράγκα, Απόλλωνας Ρόδος NEW ENTRY
Rosa’s, Σαντορίνη NEW ENTRY
Σούλης, Άγιοι Θεόδωροι NEW ENTRY
Ταβέρνα του Οικονόμου, Αθήνα NEW ENTRY
Taverna 37, Four Seasons Astir Palace, Αθήνα NEW ENTRY
Χάραμα, Νάουσα
Χάρης, Νάξος NEW ENTRY
Ωρομέδων, Κως
MODERN BISTRO
2 αστέρια
Vezene Athens, Αθήνα
Vezene Santorini, Cavo Tagoo, Σαντορίνη
1 αστέρι
Albergo Gelsomino Restaurant, Κως NEW ENTRY
Annie Fine Cooking, Αθήνα NEWCOMER
Clochard, Θεσσαλονίκη
Duck Private Cheffing, Θεσσαλονίκη NEW ENTRY
Idol, Σαντορίνη
Malabar, The Margi Hotel, Αθήνα
Malconi’s, Αθήνα
Μανιτάρι, Θεσσαλονίκη
Μ Flavors, Athens Capital Hotel, Αθήνα NEWCOMER
San Michali, Food & Culture, Σύρος NEW ENTRY
Simul, Αθήνα
Thama, Τήνος NEW ENTRY
ΓΑΣΤΡΟΤΑΒΕΡΝΕΣ
1 αστέρι
Αξιώτισσα, Νάξος NEW ENTRY
Απόδραση, Τήνος NEW ENTRY
Βασιλικός, Καλλίπολη Πέλλας NEW ENTRY
Mezen, Βόλος
Mezen Salonica, Θεσσαλονίκη
Μούργα, Θεσσαλονίκη
Μπλε Καναρίνι, Καλαμάτα NEWCOMER
+τροφή, Θεσσαλονίκη NEWCOMER
Φάμπρικα του Ευφρόσυνου, Αθήνα NEW ENTRY
ΦΙΤΑ, Αθήνα NEW ENTRY
ΕΥΡΩΠΑΙΚΕΣ ΚΟΥΖΙΝΕΣ
2 αστέρια
Βενετσιάνικο Πηγάδι, Κέρκυρα
Tudor Hall, King George Hotel, Αθήνα
Veritable, Αθήνα
1 αστέρι
Abreuvoir, Αθήνα NEW ENTRY
Andromeda Restaurant, Χαλκιδική
Cabana, Sani Club, Χαλκιδική NEW ENTRY
Fresco, Sani Dunes, Χαλκιδική
Henry G., Πάρος NEW ENTRY
Ifestioni Restaurant, Aressana Hotel, Σαντορίνη NEW ENTRY
Kamares by Spondi, Eagles Palace, Χαλκιδική
Κλαδί Ελιάς, Μεσορόπη Καβάλας
Monzu, Αθήνα NEWCOMER
Napul’e, Αθήνα NEW ENTRY
Le Pavillon, Αθήνα NEWCOMER
Sterna, Kinsterna Hotel, Μονεμβασιά Πελοπόννησος
HIGH – END BEACH RESTAURANTS
2 αστέρια
Scorpios, Μύκονος
1 αστέρι
Jackie O’, Μύκονος
FUSION & ETHNIC ΚΟΥΖΙΝΑ
2 αστέρια
Alali Restaurant, Σαντορίνη
Matsuhisa Mykonos, Belvedere Mykonos Hotel, Μύκονος
Sushimou, Αθήνα
1 αστέρι
Birdman, Αθήνα
Freud Oriental, Αθήνα
Helios, Four Seasons Astir Palace, Αθήνα
Matsuhisa Athens, Αθήνα
Nikkei, Αθήνα
Nolan, Αθήνα
Senta, Αθήνα NEWCOMER
ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ ΓΙΑ ΚΡΕΑΣ
1 αστέρι
Basegrill, Αθήνα
Beefbar Athens, Αθήνα NEWCOMER
Beefbar Mykonos, Μύκονος
Βεργιώτικο, Βέροια
Διαγώνιος (Ψησταριά), Θεσσαλονίκη NEW ENTRY
Drakoulis Dry & Raw, Αθήνα (Βούλα, Κηφισιά) – (NEWCOMER Κηφισιά)
Παλιά Αθήνα, Θεσσαλονίκη
Spit Jack, Αθήνα NEW ENTRY
Τηλέμαχος Athens, Αθήνα
ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ ΓΙΑ ΨΑΡΙ
2 αστέρια
Μαύρη Θάλασσα, Θεσσαλονίκη
Τραβόλτα, Αθήνα
1 αστέρι
Αλλού Γυαλού, Σύρος NEW ENTRY
Armyra by Papaioannou, Costa Navarino, Πελοπόννησος
Bluefish, Αθήνα NEW ENTRY
Δουράμπεης, Αθήνα
Θαλασσάκι, Τήνος
Kritikos Port, Θεσσαλονίκη NEWCOMER
Μαρίνα, Χαλκιδική
Mario Restaurant & Farm, Πάρος NEW ENTRY
Milos, Αθήνα NEWCOMER
Papaioannou Restaurant, Αθήνα (Πειραιάς, Κηφισιά) – (NEWCOMER Κηφισιά)
Toula’s, Κέρκυρα
Τριζόνι, Χαλκιδική – (NEWCOMER Θεσσαλονίκη)
STREET FOOD
1 αστέρι
Baba Ghanoush, Αθήνα
Black Salami, Αθήνα NEWCOMER
Chicken Picnic, Αθήνα NEWCOMER
Falafel Al Sharq, Αθήνα
Feyrouz, Αθήνα
Granello, Αθήνα NEWCOMER
Hoocut, Αθήνα
Κώστας, Αθήνα
Μικρά Ασία (Πλατεία Αμερικής), Αθήνα
Overoll, Αθήνα NEWCOMER
Smash n’ bun, Αθήνα NEWCOMER
Surfer Maya, Θεσσαλονίκη NEWCOMER
RESTAURANT OF THE YEAR
Selene, Σαντορίνη
ΒEST EVERYDAY CITY RESTAURANT OF THE YEAR
Napul’e, Αθήνα
CHEF OF THE YEAR
Μανώλης Παπουτσάκης
PASTRY CHEF OF THE YEAR
Ευγένιος Βαρδακαστάνης και Γιάννης Κίκυρας, Noble Pastry
RESTAURANT MANAGER OF THE YEAR
Ευριπίδης Αποστολίδης, Μαραθιά, Τήνος
BEST WINE – LIST OF THE YEAR
Squirrel, Danai Beach Resort and Villas, Χαλκιδική
ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΥΝΟΛΙΚΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ
Γιάννης Ευσταθιάδης