Σάββατο 24 Αυγούστου 2019

Από το Ιόνιο ξεκινούν οι πτήσεις υδροπλάνων το καλοκαίρι του 2019

 

Όπως όλα δείχνουν το καλοκαίρι του 2019, ύστερα από σχεδόν 15 χρόνια συζητήσεων, θα ξεκινήσουν πτήσεις υδροπλάνων, δίνοντας ένα ακόμα πλεονέκτημα στην τουριστική ανάπτυξη της χώρας.

Τα υδροπλάνα ετοιμάζονται να πετάξουν από το Μάιο αρχικά στο Ιόνιο, καθώς, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, το πρώτο δίκτυο υδροπλάνων θα δημιουργηθεί σε νησιά του Ιονίου Πελάγους και της Δυτικής Ελλάδας, έχοντας ως βάση την Κέρκυρα.

Στην εγχώρια αγορά δραστηριοποιούνται δύο εταιρείες, η Ελληνικά Υδατοδρόμια και η Hellenic Seaplanes, οι οποίες έχουν καταφέρει, σύμφωνα με δηλώσεις τους, να προσελκύσουν ιδιώτες επενδυτές.

Η σημασία του project για την εθνική οικονομία είναι ακόμα μεγαλύτερη από ό,τι έχει φανεί, υποστηρίζουν, καθώς θα δημιουργηθούν βάσεις συντήρησης των υδροπλάνων, ακαδημία εκπαίδευσης πιλότων και πολλά άλλα. Η συγκεκριμένη επένδυση αφορά έμμεσα ή άμεσα και μια σειρά άλλων κλάδων, προσθέτουν, καθώς η ανάπτυξη του τομέα των υδροπλάνων θα δώσει το έναυσμα και για ανάπτυξη και σε άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητες, τον τουρισμό, την υγεία, το real estate, κάτι που αφορά για παράδειγμα νησιά όπου δεν υπάρχει σήμερα αεροπορική σύνδεση με την υπόλοιπη Ελλάδα.

Ο Τάσος Γκόβας, πρόεδρος της εταιρείας Ελληνικά Υδατοδρόμια, η οποία έχει αναλάβει την αδειοδότηση αρκετών υδατοδρομίων στην Ελλάδα αναφέρει πως «έχουν ήδη υποβληθεί οι φάκελοι αδειοδότησης υδατοδρομίων στη Λευκάδα και στο Μεγανήσι, στο πλαίσιο υλοποίησης σύμβασης με την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και θα ακολουθήσουν αιτήσεις για Κεφαλονιά, Ιθάκη και Ζάκυνθο. Στόχος είναι να δημιουργηθεί το πρώτο δίκτυο από οκτώ υδατοδρόμια στο Ιόνιο, ώστε να έχει νόημα η έναρξη πτήσεων».

Σύμφωνα µε πληροφορίες, πάντως, µία από τις εταιρείες που θα πετάξουν στο συγκεκριμένο δίκτυο θα είναι η K2 Airwaves, η οποία θα φέρει στην Ελλάδα δύο δικινητήρια υδροπλάνα 19 θέσεων, καναδικής κατασκευής. Τα Twin Otter ήταν το μοντέλο υδροπλάνων που είχε ξαναπετάξει στην Ελλάδα, αλλά και αυτά που πραγματοποιούν πτήσεις σε Καναδά και Μαλδίβες.

Με τις αδειοδοτήσεις των ανωτέρω υδατοδρομίων, υπογραμμίζει ο κ. Γκόβας, σε συνδυασμό με τα τρία υδατοδρόμια που έχουν ήδη αδειοδοτηθεί (Κέρκυρας, Παξών, Πάτρας) με ανάδοχο την Ελληνικά Υδατοδρόμια για λογαριασμό του Οργανισμού Λιμένος Κέρκυρας και του Οργανισμού Λιμένος Πατρών, θα δημιουργηθεί ένα επαρκές δίκτυο στο Ιόνιο ώστε να καθίσταται βιώσιμη η έναρξη πτήσεων των υδροπλάνων την επόμενη σεζόν.

Τα υδροπλάνα θα έχουν βάση την Κέρκυρα και θα μπορούν να πραγματοποιούν τακτικά δρομολόγια, charter πτήσεις, καθώς και μια σειρά ειδικών πτήσεων (μεταφορά ασθενών, cargo, έρευνας – διάσωσης, πυρόσβεσης κ.ά.).

 

Διαβάστε ΕΔΩ ολόκληρο το ρεπορτάζ του Φάνη Ζώη στο naftemporiki.gr.