Κυριακή 28 Μαϊου 2023

ELEONΤο υπουργείο Τουρισμού προχωρεί στην απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης ξενοδοχειακών και άλλων καταλυμάτων, καθώς και μεγάλων σύνθετων τουριστικών επενδύσεων.

Στο πλαίσιο των αλλαγών που επεξεργάζεται το υπουργείο, στόχος είναι να μετατοπισθεί το κέντρο βάρους της αδειοδότησης των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων ανά κατηγορία από τις κτιριολογικές στις ποιοτικές προδιαγραφές. Παράλληλα, με τις αλλαγές επιδιώκεται να περιορισθεί η άμεση επαφή των τουριστικών επιχειρηματιών, για τη διεκπεραίωση των υποχρεώσεών τους, με τις αρμόδιες υπηρεσίες, κάτι που προδιαθέτει την ανάπτυξη φαινομένων διαφθοράς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, με τις επερχόμενες αλλαγές για τα ξενοδοχεία, δεν θα υπάρχει, πλέον, υποχρέωση συγκεκριμένων διαστάσεων, μήκους και πλάτους των δωματίων, αλλά μόνο ελάχιστου εμβαδού, ενώ θα υπάρχει ελεύθερη επιλογή διαμόρφωσης του μπάνιου.

Επίσης, θα απαλειφθούν κριτήρια, κατά τη βαθμολόγηση των καταλυμάτων, όπως η υποχρέωση να διαθέτουν… βάζο στα δωμάτια, τασάκι ή συγκεκριμένες προδιαγραφές υλικών στον εξοπλισμό των επίπλων. Παράλληλα, εξετάζεται η κατάργηση των πολλαπλών τύπων που διαχωρίζουν τα ξενοδοχεία σε μοτέλ, σε κλασικού τύπου και σε επιπλωμένα διαμερίσματα.

Οι νέες διατάξεις, που στοχεύουν στην ανάδειξη ποιοτικών κριτηρίων λειτουργίας των ξενοδοχείων, εκτιμάται ότι θα προκαλέσουν μεταβολές και στην κατάταξη των μονάδων. Δηλαδή, ξενοδοχεία που παρείχαν ποιοτικές υπηρεσίες, αλλά είχαν κτιριολογικούς περιορισμούς για την αναβάθμισή τους, θα μπορούν πλέον να διεκδικήσουν μία θέση σε ανώτερη κατηγορία. Έτσι οι ιδιοκτήτες των αναβαθμισμένων μονάδων θα έχουν τη δυνατότητα να τιμολογήσουν διαφορετικά το προσφερόμενο προϊόν τους.

Πηγή: www.kathimerini.gr

Φωτογραφία: www.eleon-grand-resort.gr

Ολόκληρο το άρθρο του Στάθη Κουσουνή:

http://www.kathimerini.gr/760403/article/oikonomia/epixeirhseis/aplopoieitai-h-adeiodothsh-3enodoxeiwn-kai-megalwn-syn8etwn-toyristikwn-ependysewn