Κυριακή 28 Μαϊου 2023

Αντιπαράθεση Σωματείου Εργαζομένων του Porto Carras – Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό -Τουρισμό

 

Έντονα αντέδρασε το Σωματείο Εργαζομένων του Porto Carras, στην ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό -Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ) στην οποία αναφέρεται ότι ζητείται η απόλυση του συνόλου του προσωπικού του ξενοδοχειακού συγκροτήματος, επειδή ο νέος επενδυτής σχεδιάζει μεγάλη ανακαίνιση.

 

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Σωματείου «Κέλυφος»:

 

«ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΨΕΥΔΩΝ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Είναι πραγματικά εντυπωσιακός ο τρόπος που η Ομοσπονδία ξενοδοχοϋπαλλήλων παρεμβαίνει στη λήψη αποφάσεων επιχειρησιακού σωματείου. Και αυτό διότι θα έπρεπε, στοιχειωδώς, πριν κάνει οποιαδήποτε δήλωση και πριν πάρει οποιαδήποτε θέση, να ζητήσει να ενημερωθεί από το σωματείο μας για το τι ακριβώς συνέβη στο συγκρότημα ΠΟΡΤΟ ΚΑΡΡΑΣ και για τον τρόπο που το σωματείο μας με τις ενέργειές του, διαφύλαξε τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των συναδέλφων. Προκειμένου λοιπόν να αποκατασταθεί η αλήθεια, ενημερώνουμε νια τα εξής:

Η εταιρεία, μη λειτουργώντας για λόγους ανακαίνισης το συγκρότημα, θα κρατούσε επί δύο ολόκληρα έτη ομήρους τους εργαζόμενους, αφού ούτε θα τους απασχολούσε ούτε θα είχε υποχρέωση να τους καταβάλλει τον μισθό τους ή να τους απολύσει και να τους χορηγήσει τη νόμιμη αποζημίωση.

Το σωματείο μας, μέσα από δύσκολες διαπραγματεύσεις, κατάφερε να πείσει την εταιρεία να καταβάλλει σε όσους συναδέλφους το επιθυμούν αποζημιώσεις, που σε διαφορετική περίπτωση δεν θα τις κατέβαλε, αφού αποτελούν ένα ιδιαίτερα μεγάλο κόστος για την ίδια και μάλιστα για την περίοδο που διανύουμε.

Κυρίως όμως το σωματείο μας κατάφερε να υποχρεώσει την εταιρεία, παρά το γεγονός ότι θα λυθούν οι συμβάσεις των εργαζομένων που θα το ζητήσουν και θα τους καταβάλλει αποζημιώσεις, να επαναπροσλάβει το μεγαλύτερο μέρος αυτών, με την επαναλειτουργία του συγκροτήματος.

Όλα τα ανωτέρω αποτελούν επιτυχία του σωματείου μας, το οποίο στάθηκε δίπλα στους συναδέλφους, κατάλαβε, πέρα και έξω από αγκυλώσεις, παρωπίδες, τσιτάτα και «μασημένα» ξανά και ξανά ξύλινα λόγια, ποιο είναι το συμφέρον τους και πέτυχε διπλή νίκη: και να πάρουν οι εργαζόμενοι αποζημίωση και να εξασφαλίσουν τη μελλοντική θέση εργασίας τους.

Πραγματικά αδυνατούμε να παρακολουθήσουμε οποιαδήποτε άλλη «οπτική» των πραγμάτων και δεν μπαίνουμε καν στη διαδικασία να ερευνήσουμε τους λόγους, για τους οποίους κάποιοι αντιδρούν στην προάσπιση των συμφερόντων των εργαζομένων.

Το σωματείο μας είναι δυνατό, αναγνωρίζεται από τους συναδέλφους, έχει την αμέριστη στήριξη και συμπαράστασή τους και είναι περήφανο για τη νίκη, την επιτυχία και για όσα κατάφερε να εξασφαλίσει στους εργαζομένους σε μία περίοδο που το συγκρότημα δεν θα λειτουργεί και τα πράγματα φαίνονται εξαιρετικά δυσοίωνα για την οικονομική επιβίωσή τους.

Το σωματείο μας παλεύει αγωνιστικά και συνδικαλιστικά, γνωρίζοντας πολύ καλά ποια είναι τα συμφέροντα των εργαζομένων. Η ομοσπονδία θυμήθηκε ξαφνικά και όψιμα τα νομικά οπλοστάσια (ποια άραγε;). Πού ήταν αυτά τα νομικά οπλοστάσια τα χρόνια που μας θέριζαν εκατό-εκατό, κάθε Δεκέμβρη; Και τι άλλαξε στο οπλοστάσιό της από τότε; Τα συμπεράσματα είναι αυτονόητα.

Το σωματείο δηλώνει ρητά και κατηγορηματικά ότι δεν έχει ανάγκη από κανέναν προστάτη, κανείς δεν γνωρίζει καλύτερα από το ίδιο και τους εργαζόμενους, που μετέχουν σε αυτό, τις συνθήκες που επικρατούν στο συγκρότημα και εν τέλει κανείς δεν νομιμοποιείται να κάνει δηλώσεις εξ ονόματι τάχα των εργαζομένων, ισχυριζόμενος ότι θα προασπίσει τα συμφέροντά τους καλύτερα από τους ίδιους.
Αυτά, για να βάζουμε τα πράγματα στη θέση τους».

Πηγή: www.halkidikinews.gr

 

Η απάντηση της ΠΟΕΕΤ στην ανακοίνωση των εργαζομένων του Porto Carras

 

ΤΑ ΨΕΜΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ PORTO CARRAS

Με έκπληξη διαβάσαμε την «δήθεν» ανακοίνωση του σωματείου στο ξενοδοχείο PORTO CARRAS.

Λέμε με έκπληξη για δύο λόγους:

– γιατί το σωματείο αυτό τουλάχιστον 7 χρόνια δεν έχει βγάλει ποτέ ανακοίνωση
– γιατί το ύφος της ανακοίνωσης μοιάζει με αυτό εργοδοτικού φορέα

Πάμε να δούμε τα ΨΕΜΜΑΤΑ ΕΝΑ ΕΝΑ…

Δεν ζήτησε η Ομοσπονδία ενημέρωση από το Σωματείο: Ζητήσαμε σήμερα να αρθεί το τηλεφωνικό απόρρητο του Προέδρου της Ομοσπονδίας για να φανεί και το πλήθος των τηλεφωνημάτων προς τον Πρόεδρο του σωματείου αλλά κυρίως και το περιεχόμενο των συνομιλιών. Άραγε ο Πρόεδρος του σωματείου μπορεί να ζητήσει κάτι τέτοιο;

Διασφαλίζονται τα δικαιώματα των εργαζομένων και η επαναπρόσληψη τους:

Σας παραθέτουμε σχετική παράγραφο από το ιδιωτικό συμφωνητικό που υπογράφθηκε,

«Να δοθεί η δυνατότητα στους εποχιακούς εργαζόμενους, να υποβάλλουν αίτηση για να απολυθούν με την καταβολή της προβλεπόμενης αποζημίωσης απόλυσης».

Αν είναι δυνατόν εργαζόμενοι να αιτούνται την απόλυση τους;;!!!

Επαναπρόσληψη των εργαζομένων:
Σας παραθέτουμε σχετικό απόσπασμα πάλι από το ιδιωτικό συμφωνητικό που υπογράφθηκε,

«Συγκεκριμένα η πρώτη συμβαλλόμενη γνωστοποίησε στο δεύτερο συμβαλλόμενο ότι έκανε δεκτή την προτασή του όσον αφορά την απόλυση των εποχιακών εργαζομένων και την καταβολή της προβλεπόμενης οφειλόμενης αποζημίωσης αλλά δεν έκανε δεκτή την πρόταση, όσον αφορά την επαναπρόληψη του συνόλου του προσωπικού που θα απολυθεί και που θα υποβάλλει αιτήσεις πρόσληψης κατά το χρόνο έναρξης της λειτουργίας των ξενοδοχειακών μονάδων».

Τα συμπεράσματα δικά σας!!!

Παρακάτω θα δείτε πως μιλάει στην καλύτερη περίπτωση για επαναπρόσληψη του 50% του προσωπικού και στην χειρότερη για 30% πάντα με διευθυντικό δικαίωμα και στην διακριτική ευχέρεια της εταιρείας.

Η σταγόνα όμως που ξεχειλίζει το ποτήρι είναι το τρίτο απόσπασμα όπου λέει πως για να ενεργοποιηθεί αυτή η συμφωνία θα πρέπει να κάνουν «αίτηση απόλυσης» πάνω από το 70% του προσωπικού!!!

ΚΑΝΟΝΙΚΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ!

«Εφόσον υποβληθούν στην πρώτη συμβαλλόμενη αιτήσεις απόλυσης και λήψης αποζημίωσης απόλυσης, από εργαζόμενους, το συνολικό ύψος της αποζημίωσης απόλυσης των οποίων αντιστοιχεί σε ποσοστό 70% και πάνω του ποσού αποζημίωσης, που δικαιούνται όλοι οι εποχιακά εργαζόμενοι, σε περίπτωση απολυσής τους, θα προβεί στην απόλυση όσων εποχιακά εργαζομένων υποβάλλουν, με δική τους πρωτοβουλία, την ως άνω σχετική αίτηση απόλυσης, θα τους χορηγήσει το έντυπο της καταγγελίας της σύμβασης εργασίας και θα καταβάλλει την νόμιμη δικαιούμενη αποζημίωση.

Σε περίπτωση, που το ποσό της συνολικής αποζημίωσης, που θα πρέπει να καταβληθεί στους εργαζόμενους, που υποβάλλουν αίτηση απόλυσης και λήψης αποζημίωσης, υπολείπεται του ποσοστού 70% του συνολικού ποσού αποζημίωσης που θα ελάμβαναν όλοι οι εποχιακά εργαζόμενοι, σε περίπτωση απολυσής τους, θα εναπόκειται στην απόλυτη διακριτική ευχέρεια της πρώτης συμβαλλόμενης εάν θα υλοποιήσει ή όχι την παρούσα συμφωνία και εάν θα προβεί στην απόλυση και θα καταβάλλει αποζημίωση στους εποχιακά εργαζόμενους, που υπέβαλαν σχετική αίτηση.

Η πρώτη συμβαλλόμενη υποχρεούται, κατά τον χρόνο επαναλειτουργίας των ξενοδοχειακών της μονάδων, να προβεί στην πρόσληψη του 50% τουλάχιστον εργαζομένων, που έχουν απολυθεί αφού προηγούμενα υπέβαλαν αίτηση απόλυσης και καταβολής αποζημίωσης, κατά τα ανωτέρω, και που θα υποβάλλουν, έως την 30η Ιανουαρίου του έτους επαναλειτουργίας των ξενοδοχείων, σχετική αίτηση πρόσληψης.

Σε περίπτωση, που, κατά το πρώτο χρόνο λειτουργίας του συγκροτήματος, λειτουργήσει μια μόνο από τις δύο ξενοδοχειακές μονάδες, η πρώτη συμβαλλόμενη υποχρεούται να προσλάβει μόνο το 30% των εργαζομένων (και όχι το 50%), που έχουν υποβάλλει αίτηση».

– Αφού λοιπόν είναι τόσο καλή η συμφωνία γιατί δεν την υπογράψανε ΟΛΟΙ ΟΙ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ της μονάδας;
– Αφού λοιπόν είναι τόσο καλή η συμφωνία γιατί κρύβεται ο Πρόεδρος του Σωματείου και δεν σηκώνει τα τηλέφωνα;
– Αφού λοιπόν είναι τόσο καλή η συμφωνία γιατί δεν πήγε εχθές να την υπερασπιστεί στην συνεδρίαση του Εργατικού Κέντρου Χαλκιδικής, που συνεδρίασε γι’ αυτό το θέμα;

Η Διοίκηση της Ομοσπονδίας μας θα κάνει ότι περνάει από το χέρι της να μην χάσουν οι συνάδελφοι μας τα δικαιώματα τους.

Έχουμε τον τρόπο.

Έχουμε τη γνώση.

 

Ακολουθήστε το etravelnews.gr στα social media

Post Tags
Share Post