Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2023

Αντίγραφο της Νίκης της Σαμοθράκης θα τοποθετηθεί στο φυσικό του χώρο

Ένα άγαλμα, πιστό αντίγραφο της επιβλητικής Νίκης της Σαμοθράκης (φωτογραφίες), το οποίο φιλοτεχνήθηκε από λευκό μάρμαρο Θάσου, θα τοποθετηθεί στο νησί του Έβρου, σε μια προσπάθεια αναπλήρωσης του κενού της απουσίας του πρωτοτύπου.

Το αντίγραφο που θα παραδοθεί στο δήμο Σαμοθράκης, πρόκειται για ένα ακριβές πιστοποιημένο αντίγραφο του Μουσείου του Λούβρου, σε φυσικές διαστάσεις με ακρίβεια χιλιοστού (ύψους 2,44 μ.) και με βάρος 6,5 τόνους.

 

Το γλυπτό εκτίθεται στο Μουσείο του Λούβρου από το 1884

 

Χρειάστηκε ένας μήνας για την κοπή και διαμόρφωση του αρχικού κομματιού μαρμάρου Θάσου (βάρους 18 τόνων) από το ρομποτικό μηχάνημα που σμίλευσε τη φτερωτή Νίκη. Το έργο φιλοτεχνήθηκε με βάση την τρισδιάστατη ψηφιοποίηση αρχείων, που εστάλησαν από το Λούβρο, έπειτα από την υπογραφή συμφωνίας με την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης. Τρεις γλύπτες της σχολής της Τήνου, εργάστηκαν ακόμη ένα μήνα εντατικά, για το τελικό φινίρισμά του.

Η Νίκης της Σαμοθράκης, το εκπληκτικό έργο, που χρονολογείται γύρω στο 190 π.Χ., έχει ύψος 2,75 μέτρα μαζί με τα φτερά και 5,58 μέτρα μαζί με τη μαρμάρινη πλώρη πλοίου όπου είναι στερεωμένο. Είναι μία από τις τρεις φτερωτές Νίκες που βρέθηκαν στο ναό των «Μεγάλων Θεών» της Σαμοθράκης.

Ανακαλύφθηκε τμηματικά το 1863 από αρχαιολογική αποστολή με επικεφαλής τον υποπρόξενο της Γαλλίας στην Αδριανούπολη, ενώ το 1875 ταυτοποιήθηκε και η μαρμάρινη πλώρη που αποτελούσε τμήμα του μνημείου (πιθανότατα ένα «σύμπλεγμα» θεάς και πλοίου) και η οποία αρχικά θεωρήθηκε ότι ήταν τύμβος.

 

Πηγή: www.naftemporiki.gr