Δευτέρα 5 Ιουνίου 2023

“Άντεξε” ο ελληνικός τουρισμός

EOT84

Ξεπερνώντας τις «τρικλοποδιές» της φετινής χρονιάς, με την πολιτική αστάθεια ως την επίτευξη συμφωνίας, το δημοψήφισμα και τα capital controls, αφίξεις και έσοδα είναι αυξημένα και αναμένεται να διατηρηθούν με προϋπόθεση το ομαλό εκλογικό σκηνικό και το σχηματισμό κυβέρνησης στη συνέχεια.

«Υπό ομαλές πολιτικές εξελίξεις», τη φετινή χρονιά οι αφίξεις θα ανέλθουν στα 26 εκατ., από 24 εκατ. το 2014 και 25 εκατ. που ήταν η πρόβλεψη του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), με τα έσοδα να αγγίζουν τα 14,5 δισ. ευρώ, από 13,5 δισ. ευρώ το 2014.

«Ένα δισ. ευρώ επιπλέον άμεσα έσοδα, με έμμεσα συνολικά 2 δισ. ευρώ, δίνουν 1% στο ΑΕΠ, άρα εκτιμώ ηπιότερη ύφεση λόγω τουρισμού» επισήμανε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Ανδρέας Ανδρεάδης.

Καταλύτης στην αύξηση της κίνησης είναι και οι οδικές αφίξεις, οι οποίες έφθασαν στα 6,46 εκατ. το πρώτο επτάμηνο του 2015, ενισχυμένες κατά 22%, παρά την πτώση 4% τον Ιούλιο.

«Ο στόχος των 10 εκατ. οδικών αφίξεων δείχνει εφικτός» υποστηρίζει ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, τονίζοντας ότι αν οι οδικές αφίξεις κινηθούν πάνω από τα 10 εκατ., θα συμπαρασύρουν τις αφίξεις πάνω από τα 25 εκατ.

Το ίδιο διάστημα οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις ενισχύθηκαν κατά 6,9%, με 8.695.269 αφίξεις από 8.135.364 το πρώτο επτάμηνο του 2014 (560.000 επιπλέον αφίξεις).

«Ο Ιούλιος και ο Αύγουστος ήταν πολύ καλοί μήνες, με πολύ καλές πληρότητες πάνω από 90%» λέει η πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κω Κωνσταντίνα Σβύνου. «Αμέσως μετά την εξομάλυνση της κατάστασης και την επίτευξη συμφωνίας οι κρατήσεις ανέβηκαν κατακόρυφα». Ωστόσο «τώρα οι κρατήσεις πέφτουν λόγω του μεταναστευτικού. Έχουμε πολλές ακυρώσεις για Σεπτέμβριο και Οκτώβριο εξαιτίας του κύματος των μεταναστών». Οι δύο μήνες του φθινοπώρου «δεν πάνε καλά» επισημαίνει η κυρία Σβύνου λέγοντας ότι «η απόφαση για εκλογές δεν λειτούργησε καλά για τον τουρισμό. Ο ρυθμός των κρατήσεων έχει μειωθεί πάρα πολύ». Εξάλλου ο Ιούνιος κατέγραψε μείωση 5,7% στην εισερχόμενη κίνηση λόγω της αστάθειας και του μεταναστευτικού ρεύματος.

«Ο Ιούλιος και ο Αύγουστος, εκτός από το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου που υπήρχαν κενά δωμάτια, πήγαν πάρα πολύ καλά» τονίζει ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου Νίκος Χαλκιαδάκης. Ο ίδιος εκτιμά ότι συνολικά η φετινή περίοδος στην περιοχή θα κλείσει με μια μείωση 5% σε αφίξεις και 15% στα έσοδα. Και ο Σεπτέμβριος παρουσιάζει θετική εικόνα, με την πληρότητα ξεπερνά το 90%, με πτήσεις και προγράμματα να συνεχίζονται και τον Οκτώβριο, με μειωμένη συχνότητα, ενώ λίγες πτήσεις (έξι) έχει η TUI και μέσα στο Νοέμβριο.

«Ο οδικός τουρισμός βοήθησε πολύ την περιοχή» τονίζει ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής Γρηγόρης Τάσιος, εξηγώντας ότι χωρίς το «μαξιλάρι» των οδικών αφίξεων η πτώση στην κίνηση θα ήταν πολύ μεγαλύτερη. «Ο Αύγουστος παρουσιάζει πτώση 7% – 10% σε σύγκριση με το 2014. Για το σύνολο της σεζόν το ποσοστό θα μεταβληθεί ανάλογα με την πορεία που θα έχει ο Σεπτέμβριος», αναφέρει.

Πηγή: www.tovima.gr

Δείτε ΕΔΩ ολόκληρο το άρθρο της Χριστίνας Πουτέτση στο tovima.gr

Share Post