Τρίτη 16 Αυγούστου 2022

Ανοίγει το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο του Μεσολογγίου

Αυτοψία στο Ξενοκράτειο Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσολογγίου, το οποίο αποδίδεται στο αμέσως προσεχές διάστημα, έκανε η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

Το έργο της αποκατάστασης του «Ξενοκράτειου Παρθεναγωγείου», προϋπολογισμού 2.257.950 ευρώ και της οργάνωσης των μόνιμων συλλογών του χρηματοδοτείται από το «Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δυτικής Ελλάδας – ΕΣΠΑ 2014 – 2020» και ανήκει στο Στρατηγικό Σχέδιο Ο.Χ.Ε. Μεσολογγίου – Αιτωλικού.

 

RevitUp – Digital & Revenue Management

 

Όπως δήλωσε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, «Τις επόμενες εβδομάδες το Μουσείο αποδίδεται στους κατοίκους και τους επισκέπτες του Μεσολογγίου, προκειμένου να αναδείξει το πολιτιστικό απόθεμα της ευρύτερης περιοχής και να αποτελέσει έναν πόλο έλξης για την ιστορική πόλη. Οι ψηφιακές εφαρμογές στο «Ξενοκράτειο» συνδέουν τον αρχαιολογικό πλούτο της περιοχής με την Επανάσταση του 1821 και την Ηρωική Έξοδο των Ελεύθερων Πολιορκημένων το 1826. Η ίδρυση του Αρχαιολογικού Μουσείου αποτελούσε καθολικό αίτημα των κατοίκων και των φορέων του Μεσολογγίου. Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού δια της αρμόδιας Εφορείας Αρχαιοτήτων, με την ίδρυση του Αρχαιολογικού Μουσείου στο Ξενοκράτειο, τιμά την επέτειο των 200 ετών από την έναρξη του απελευθερωτικού αγώνα το 1821».

Στο Μουσείο ήδη έχουν τοποθετηθεί οι προθήκες που φιλοξενούν τα αρχαιολογικά ευρήματα, πολλά από τα οποία προέρχονται από τις ανασκαφές που έγιναν κατά την κατασκευή της Ιόνιας Οδού.

Το «Ξενοκράτειο», ως κεντρικό μουσείο στην πρωτεύουσα της Αιτωλοακαρνανίας, θα φιλοξενεί περίπου 1.200 ευρήματα από όλη την περιοχή, τα οποία χρονολογούνται από τα προϊστορικά χρόνια έως την ύστερη αρχαιότητα.

 

Ακολουθήστε το etravelnews.gr στα social media