Τρίτη 16 Ιουλίου 2024

Ανοίγει το 2021 το νέο αρχαιολογικό μουσείο των Χανίων

Ύστερα από 58 χρόνια, όταν και άνοιξε τις πύλες του το 1962, έκλεισε χθες για το κοινό το Αρχαιολογικό Μουσείο των Χανίων και μεταφέρεται από το Ενετικό κτήριο του Αγίου Φραγκίσκου στην είσοδο του παλιού λιμανιού της πόλης σε ολοκαίνουργιο κτήριο (φωτογραφίες) στη συνοικία της Χαλέπας.

Το μουσείο είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την ιστορία και τον πολιτισμό της πόλης. Η ίδρυση του αποφασίστηκε το 1899 επί Κρητικής Πολιτείας και από τις 14 Ιουλίου του 1962 άνοιξε επίσημα τις πύλες του για το κοινό στο καθολικό της ενετικής Μονής του Αγίου Φραγκίσκου.

 

RevitUp – Digital & Revenue Management

 

Το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο των Χανίων βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από την οικία – μουσείο του Ελευθερίου Βενιζέλου, το κτήριο που φιλοξενεί το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών Μελετών «Ελευθέριος Βενιζέλος», το ναό της Αγίας Μαγδαληνής και την περιοχή Ταμπακαριά.

To συνολικό εμβαδόν του νέου μουσείου είναι 5.656 τ.μ. και εκτός από τον εκθεσιακό χώρο διαθέτει γραφεία, αποθήκες, εργαστήρια συντήρησης, αμφιθέατρο 140 θέσεων, χώρο εστίασης και parking 81 θέσεων στάθμευσης.

Σύμφωνα με παλαιότερη ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, το νέο μουσείο θα λειτουργήσει τον Απρίλιο του 2021.

Το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο των Χ​ανίων, ως σύγχρονη πολιτιστική υποδομή και πόλος τουριστικής έλξης, θα ενισχύσει σημαντικά την περιοχή εμβέλειάς του, ενώ θα αναβαθμίσει την ποιότητα ζωής των κατοίκων και θα επηρεάσει θετικά την επισκεψιμότητα ολόκληρης της Κρήτης.

 

Πηγές: www.ekriti.gr, kepka.dev.edu.uoc.gr, www.culture.gov.gr

Φωτογραφίες: www.bobotisarchitects.com

 

Ακολουθήστε το etravelnews.gr στα social media