Σάββατο 20 Απριλίου 2024

Ανησυχία για μείωση του τουρισμού από την Τουρκία

EOT290

 

Προβληματισμό προκαλεί σε τουριστικούς φορείς και τουριστικούς επιχειρηματίες της χώρας, η απόφαση του Τούρκου πρωθυπουργού Μπεναλί Γιλντιρίμ, να αναστείλει τις άδειες για τους εργαζόμενους στον τουρκικό δημόσιο τομέα.

Με διάταγμα του πρωθυπουργού της Τουρκίας, τη Δευτέρα 18 Ιουλίου, ανακλήθηκαν οι καλοκαιρινές άδειες περισσότερων από 3.000.000 δημοσίων υπαλλήλων. Όπως αναφέρει το διάταγμα καλούνται όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι που βρίσκονται σε άδεια να επιστρέψουν άμεσα στις θέσεις τους.

Οι τουριστικοί φορείς στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου χαρακτηρίζουν την εξέλιξη ως «χαριστική βολή» σε μια τουριστική αγορά ήδη κατεστραμμένη από την κρίση και από το προσφυγικό.

Ως κάτοχοι των λεγόμενων «πράσινων» διαβατηρίων, οι δημόσιοι υπάλληλοι της γειτονικής χώρας είχαν δικαίωμα εύκολης εισόδου στην Ελλάδα χωρίς την υποχρέωση έκδοσης βίζας και ήταν αυτοί που στήριζαν τουριστικά τα νησιά, αντισταθμίζοντας ένα μέρος από τις μεγάλες απώλειες άλλων αγορών.

«Αυτό θα είναι πραγματική καταστροφή», αναφέρει ο τουριστικός πράκτορας στη Μυτιλήνη Παναγιώτης Παντελόπουλος. «Το 70% όσων συνέχιζαν να έρχονται είναι κάτοχοι πράσινου διαβατηρίου. Με το πραξικόπημα οι αφίξεις μειώθηκαν αρκετά, με αυτό θα μηδενιστούν», πρόσθεσε.

Ισχυρό πλήγμα θα υποστεί και η περιοχή της Θράκης και ειδικά η Αλεξανδρούπολη, που έχει αναδειχτεί σε προορισμό city break για επισκέπτες από τη γειτονική χώρα. «Παρά το γεγονός ότι οι κάτοχοι πράσινων διαβατηρίων δεν έχουν κάποιο ειδικό καθεστώς εισόδου από τα σύνορα εδώ, χάνουμε ένα σημαντικό κομμάτι των δυνητικών επισκεπτών μας», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θράκης, Κωνσταντίνος Χατζηκωνσταντίνου. Ήδη, όπως είπε, από την περασμένη Παρασκευή, η κίνηση είναι σημαντικά μειωμένη, ενώ οι περισσότεροι από όσους Τούρκους ήδη βρίσκονταν στην περιοχή έσπευσαν να επιστρέψουν στη χώρα τους.

Πηγή: www.ethnos.gr

Δείτε ΕΔΩ ολόκληρο το άρθρο του Βασίλη Ιγνατιάδη στο ethnos.gr