Τετάρτη 7 Μαϊου 2025

Ο Ανδρέας Ανδρεάδης & ο Γιάννης Ρέτσος μιλούν για την «επόμενη ημέρα» του ελληνικού τουρισμού

Ο Ανδρέας Ανδρεάδης & ο Γιάννης Ρέτσος μιλούν για την «επόμενη ημέρα» του ελληνικού τουρισμού

Ο Ανδρέας Ανδρεάδης, ο τέως πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) και CEO του Sani / Ikos Group και ο Γιάννης Ρέτσος, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Electra Hotels & Resorts, έγραψαν τις απόψεις τους στην εφημερίδα «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ», για την «επόμενη ημέρα» του ελληνικού τουρισμού.

 

Ανδρέας Ανδρεάδης: Η «πανδημία» του φόβου

«Το «τσουνάμι» της πανδημίας ενέσκηψε σαν ένα κακό όνειρο και μας βρήκε όλους απροετοίμαστους.

Δημιούργησε παράλληλα ένα δεύτερο κύμα «πανδημίας φόβου», το οποίο είναι και αυτό που δημιουργεί τις μεγάλες οικονομικές καταστροφές.

Σήμερα, βέβαια, πάνω από όλα μετράει η δημόσια υγεία, η προστασία της ανθρώπινης ζωής, της υγείας των εργαζομένων και των επισκεπτών μας.

Πρέπει όμως παράλληλα να περιορισθεί και η πανδημία φόβου, η οποία από ό,τι φαίνεται θα διαρκέσει περισσότερο. Αυτή η απροσδόκητη και ζοφερή εικόνα, δυστυχώς, βρίσκει τον ελληνικό τουρισμό σε ιδιαίτερα ευάλωτη θέση, να αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη κρίση από καταβολής του.

Η ακριβής διάρκεια και ένταση της πανδημίας του COVID-19 είναι άγνωστη, τα χρονικά της όμως όρια φαίνεται πως θα κινηθούν εντός του τρέχοντος έτους και ίσως να περιορισθούν στο πρώτο εξάμηνο.

Η μεγαλύτερη διάρκεια και ασύμμετρη έκταση της πανδημίας φόβου, ωστόσο, φαίνεται πως θα οδηγήσει σε απώλειες μεταξύ του 50% του τζίρου για το 2020 (base scenario) έως και την πλήρη απώλεια του τζίρου του τρέχοντος έτους και μερική απώλεια τζίρου του 2021 (conservative scenario) των τουριστικών επιχειρήσεων.

Η εκτίμηση των απωλειών στηρίζεται όχι μόνο στην απώλεια ζήτησης, αλλά και στις εκτεταμένες καταστροφές που θα υποστούν τα δίκτυα διάθεσης, ιδιαίτερα αν χαθεί όλη η σεζόν, δηλαδή οι tour operators, τα ταξιδιωτικά γραφεία, οι αεροπορικές εταιρείες κ.ά.

Αυτό θα δυσχεράνει την κανονική διανομή των τουριστικών προϊόντων και για το 2021. Πρώτης προτεραιότητας ζητούμενο σήμερα είναι η στήριξη των επιχειρήσεων σε ρευστότητα, με κάλυψη μέρους των απωλειών τζίρου αρκετών δισ. ευρώ, ώστε να επιβιώσουν και να μην προχωρήσουν σε μαζικές απολύσεις.

Εδώ, η συμμετοχή των τραπεζών και της ΤΤΕ -και προφανώς το ύψος των κρατικών εγγυήσεων- θα είναι τα κλειδιά.

Απαιτούνται παράλληλα και άλλα απλά οριζόντια μέτρα που θα εφαρμοστούν άμεσα, όπως ο μηδενισμός ασφαλιστικών εισφορών για 3 μήνες (και όχι απλώς η μετάθεσή τους), η στήριξη της εκ περιτροπής απασχόλησης (χωρίς ισχύ του ορίου deminimis) και η επέκταση του επιδόματος ανεργίας στους εποχικούς μέχρι την πρόσληψή τους.

Πέραν της μοναδικής προσπάθειας των υπουργείων Υγείας και Πολιτικής Προστασίας, ΕΟΔΥ και όλου του συστήματος υγείας της χώρας, οφείλω να ομολογήσω ότι τόσο και η υπόλοιπη κυβέρνηση και ιδιαίτερα ο πρωθυπουργός, όσο και οι φορείς μας και ιδιαίτερα ο ΣΕΤΕ, αλλά και το ΞΕΕ και η ΠΟΞ, κάνουν εξαιρετική δουλειά.

Τα αντανακλαστικά έως σήμερα ήταν υποδειγματικά και τα μέτρα που μελετώνται ή ήδη εξαγγέλθηκαν δείχνουν να κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση.

Βέβαια, τα μέτρα δουλεύονται με βάση, ως χειρότερη περίπτωση, το base scenario, δηλαδή την παραδοχή ότι η σεζόν θα ξεκινήσει φέτος το δεύτερο εξάμηνο.

Πρέπει να ξεκινήσει και σχεδιασμός για το conservative scenario, που σηματοδοτεί άλλης κατηγορίας πρόβλημα, με εφιαλτική πτώση του ΑΕΠ.

Ανάλογα με τα δεδομένα, τα μέτρα θα εξελίσσονται, θα εξειδικεύονται και θα εφαρμόζονται. Κανείς δεν τα γνωρίζει όλα. Και όπως λέει το γνωμικό, «ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες». Αλλά το διακύβευμα είναι πραγματικά κολοσσιαίο».

Γιάννης Ρέτσος: Με αλληλεγγύη

«Η Ελλάδα, αλλά και ολόκληρη η Ευρώπη βιώνει τα αποτελέσματα ενός πρωτοφανούς και ασύμμετρου πολέμου, που το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του είναι ότι έχει πρωτόγνωρες επιπτώσεις και παγκόσμιο χαρακτήρα.

Ως πρόεδρος του ΣΕΤΕ, εκείνο που τονίζω με κάθε ευκαιρία είναι ότι προέχει η δημόσια υγεία. Και από την καλή έκβαση αυτής της εξέλιξης, θα εξαρτηθεί και η δική μας πορεία στη συνέχεια.

Ο ελληνικός τουρισμός θα δώσει όχι μόνο τη μάχη της επιβίωσης, αλλά θα πρέπει να προετοιμάζεται από τώρα για την επόμενη ημέρα και την άμεση επανεκκίνηση.

Η κυβέρνηση έχει ανταποκριθεί με υπευθυνότητα και ευελιξία σε μια πρώτη φάση μέτρων που αφορούν τη ρευστότητα των τουριστικών επιχειρήσεων.

Τώρα, με μεθοδικότητα και σοβαρότητα, με εξειδίκευση και σίγουρα με επιπλέον μέτρα, θα επανεκτιμάται κάθε επόμενο στάδιο ανάλογα και με την εξέλιξη της κατάστασης. Και θα προχωράμε. Μέρα με την ημέρα.

Έχουμε αποδείξει ότι ανταποκρινόμαστε πολύ καλύτερα, πολύ πιο οργανωμένα και πολύ πιο ανθρώπινα, σε σχέση με άλλες χώρες, που παραδοσιακά σε τουριστικούς όρους αποτελούν ανταγωνιστές μας.

Και σε αυτή την περίπτωση αν ο καθένας από εμάς κάνει αυτό που πρέπει, τότε προφανώς όλοι μαζί αργά ή γρήγορα θα ανακάμψουμε.

Με ευθύνη και συμμόρφωση, συλλογική συνείδηση και αλληλεγγύη, όλοι μαζί, επιχειρηματίες και εργαζόμενοι θα τα καταφέρουμε».

 

Πηγή: www.kathimerini.gr

 

Ακολουθήστε το etravelnews.gr στα social media