Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου 2023

Α. Ανδρεάδης: «Ο ελληνικός τουρισμός μπορεί να βγει και φέτος νικητής»

EOT

 

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) Ανδρέας Ανδρεάδης, μιλώντας σε εκδήλωση προχθές στην παρουσίαση του τριετούς στρατηγικού σχεδίου ανάπτυξης του τουρισμού της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, εξέφρασε τη συγκρατημένη αισιοδοξία του ότι ο τουριστικός τομέας στην Ελλάδα μπορεί να βγει «νικητής» και τη φετινή σεζόν.

Ωστόσο, ο κ. Ανδρεάδης σημείωσε πως, παρά τις πρώτες θετικές ενδείξεις για τη φετινή χρονιά, ο τομέας έχει αγγίξει τα όριά του και είναι έτοιμος να υποχωρήσει στην πίεση που δημιουργούν οι πρωτόγνωρες συνθήκες της ελληνικής επιχειρηματικότητας. Στο πλαίσιο αυτό πρόσθεσε ότι η εφαρμογή των προαπαιτουμένων της συμφωνίας, το ασφαλιστικό, η εφαρμογή του νόμου για τα «κόκκινα» δάνεια και η έλλειψη ρευστότητας στην αγορά χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής. Παράλληλα, η υπερφορολόγηση του τομέα παραμένει ως το πλέον σημαντικό εμπόδιο για τη θωράκιση έναντι των ανταγωνιστών.

Επιπλέον, κατά τον κ. Ανδρεάδη η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου το 2017 οι συντελεστές ΦΠΑ στον τουρισμό να επανέλθουν σε ανταγωνιστικά επίπεδα. Ως αντισταθμιστικό μέτρο πρότεινε τη φορολόγηση των καταλυμάτων που δραστηριοποιούνται στην οικονομία του διαμοιρασμού.

Στις απόλυτα θετικές παραμέτρους για τον ελληνικό τουρισμό συμπεριέλαβε την ισοτιμία του ευρώ, τη χαμηλή τιμή του πετρελαίου, τον προγραμματισμό επιπλέον 800.000 αεροπορικών θέσεων από το εξωτερικό και τη μονοψήφια μέχρι στιγμής αύξηση των κρατήσεων.

Πηγή: www.kathimerini.gr

Δείτε ΕΔΩ ολόκληρο το άρθρο του Στάθη Κουσουνή στο kathimerini.gr