Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2023

Α. Ανδρεάδης: 3 δισ. ευρώ τα «κόκκινα» δάνεια στον τουρισμό

Στα 3,6 δισ. ευρώ υπολογίζονται τα μη εξυπηρετούμενα («κόκκινα») δάνεια από τουριστικές και ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) Ανδρέα Ανδρεάδη.

Ο συνολικός δανεισμός στο χώρο του τουρισμού, όπως ανέφερε, φθάνει τα 7,6 δισ. ευρώ, ενώ τα μη εξυπηρετούμενα και όσα έχουν ρυθμιστεί υπολογίζεται ότι ανέρχονται σε 3,6 δισ. ευρώ.

Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ επισήμανε ότι από τα 3,6 δισ. ευρώ των «κόκκινων» δανείων σε τουριστικές επιχειρήσεις, τα 600 εκατ. ευρώ έχουν ήδη ρυθμιστεί, αλλά δεν μπορούν να αποχαρακτηριστούν αν δεν παρέλθουν 12 μήνες από τη ρύθμιση. Από τα τρία δισ. ευρώ, τα οποία είναι «κόκκινα» δάνεια, υπολογίζεται ότι ένα δισ. ευρώ περίπου αντιστοιχεί σε πέντε υπερδανεισμένες μεγάλες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις.

Οπότε στο υπόλοιπο των «κόκκινων» τουριστικών επιχειρήσεων αναλογούν δύο δισ. ευρώ. Άρα, όπως υποστήριξε, αν εξαιρεθεί το 1 δισ. ευρώ που αφορά αυτούς τους πέντε μεγαλοοφειλέτες, τα πραγματικά «κόκκινα» δάνεια στο χώρο του τουρισμού δεν ξεπερνούν το 25% του συνολικού δανεισμού του κλάδου.

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Ανδρεάδης υποστήριξε ότι είναι ανάγκη οι τράπεζες να προχωρήσουν στη διευθέτηση του δανεισμού των πέντε μεγάλων ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, ώστε να «απεγκλωβιστούν» οι μικρομεσαίες.

Πηγές: www.tovima.gr, www.euro2day.gr