«Ξεκινήσαμε να δημιουργήσουμε διαδρομές για την πολιτιστική κληρονομιά της χώρας», αναφέρει ο πρόεδρος του Geo Routes Cultural Institute Γιάννης Μπαλακάκης αναφερόμενος στην πρωτοβουλία που ξεκίνησε πριν από πέντε χρόνια για την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς συνδυάζοντας περιβάλλον, ιστορία, γαστρονομία, θρησκευτικά στοιχεία και εναλλακτικές δραστηριότητες.
Τα πολιτιστικά θεματικά οδοιπορικά Geo και Aegean Routes ως σήμερα αριθμούν 30 σε όλη την επικράτεια, εκ των οποίων οι 10 βρίσκονται στην Αττική.
Η περίοδος αιχμής αυτής της εναλλακτικής μορφής τουρισμού επικεντρώνεται στη «χαμηλή και μέση περίοδο» (Μάρτιο, Απρίλιο, Μάιο, Οκτώβριο και Νοέμβριο).
Η ίδια αυτή η μορφή εναλλακτικού τουρισμού μόνο στη Γερμανία απευθύνεται σε 40 εκατ. πεζοπόρους, το 58% των οποίων ταξιδεύει για το λόγο αυτό εκτός της χώρας και διαθέτει τουλάχιστον 60 ευρώ ημερησίως κατά τη διάρκεια των διακοπών του.
Το 2014 τις διαδρομές επέλεξαν 11.500 ταξιδιώτες, ως ιδιώτες ή πανεπιστήμια του εξωτερικού. «Είναι άτομα μέσου και άνω εισοδηματικού και μορφωτικού επιπέδου», σημειώνει ο πρόεδρος του Geo Routes. Και προσθέτει ότι «όσοι είναι ξένοι έχουν ξαναέρθει στην Ελλάδα και θέλουν κάτι πολύ συγκεκριμένο στη χώρα. Είναι ευαισθητοποιημένοι ως προς την ελληνική ιστορία και μυθολογία και είναι εξοικειωμένοι με αυτές, ενώ θέλουν να έχουν διάδραση με τους τοπικούς ανθρώπους».
Στην προσπάθεια να ενισχυθούν «οι τοπικές κοινότητες σε περίοδο κρίσης με την αειφορική αξιοποίηση της πολύτιμης κληρονομιάς των μονοπατιών της χώρας για την προώθηση του περιπατητικού/εναλλακτικού τουρισμού» εστιάζει η ιδρύτρια της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ) και δημιουργός του προγράμματος «Μονοπάτια Πολιτισμού» Λυδία Καρρά.
Σήμερα η ΕΛΛΕΤ αναπτύσσει εννέα δίκτυα μονοπατιών. Ήδη έχει υλοποιηθεί στο Μαραθώνα, στην ορεινή Κορινθία – Ψάρι, στην Πάτμο, στη Σίφνο και στη Σίκινο, ενώ ολοκληρώνεται στις Μικρές Κυκλάδες (Ηρακλειά, Δονούσα, Σχοινούσα και Κουφονήσια), την Αρκαδία, τη Σαντορίνη, την Αίγινα και την Επίδαυρο. Οι προτεινόμενες περιοχές για την επόμενη φάση χρηματοδότησης του προγράμματος είναι η Θράκη (περιοχή Ξάνθης), η Καστοριά, η Αρχαία Ολυμπία, οι Δελφοί, η Λευκάδα, η μεσσηνιακή Μάνη και η Κοζάνη.
Το μονοπάτι της Αρκαδίας θα έχει ολοκληρωθεί ως τα τέλη Μαΐου και θα έχει μήκος 70 χιλιόμετρα, από τη Στεμνίτσα ως τα Λαγκάδια, διασχίζοντας εννέα οικισμούς (Στεμνίτσα – Δημητσάνα – Ζυγοβίστι – Ελάτη – Βυτίνα – Νυμφασία – Μαγούλιανα – Βαλτεσινίκο – Λαγκάδια).
Πηγή: www.tovima.gr
Δείτε ΕΔΩ ολόκληρο το άρθρο της Χριστίνας Πουτέτση στο tovima.gr