Πέμπτη 18 Απριλίου 2024

Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στα ξενοδοχεία προβλέπει το Εθνικό Σχέδιο για την ενέργεια

 

Μέτρα μείωσης εκπομπών στον τουριστικό τομέα περιλαμβάνει το «Εθνικό Σχέδιο για την ενέργεια και το Κλίμα» του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος που έδωσε για δημόσια διαβούλευση (μέχρι τις 3 Δεκεμβρίου), ο υπουργός Γιώργος Σταθάκης.

Μεταξύ άλλων προβλέπει τη στήριξη των ξενοδοχείων ώστε να αξιοποιήσουν τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), ενώ θα διερευνηθεί η κατάρτιση προδιαγραφών για την εγκατάσταση συστημάτων εξοικονόμησης ενέργειας στις τουριστικές περιοχές.

Ειδικότερα το Εθνικό Σχέδιο για την ενέργεια και το κλίμα αναφερόμενο στον τουριστικό τομέα επισημαίνει ότι η Ελλάδα αποτελεί κορυφαίο τουριστικό προορισμό παγκοσμίως με συνεχώς αυξανόμενες τουριστικές ροές οδηγώντας σε σημαντικά υψηλότερες ενεργειακές απαιτήσεις. Επιπλέον, λόγω της διεύρυνσης της τουριστικής περιόδου, οι ενεργειακές ανάγκες του τουριστικού τομέα μεγαλώνουν και διαφοροποιούνται.

Στο πλαίσιο αυτό, θα υποστηριχθεί η επέκταση των ΑΠΕ σε ξενοδοχεία, τουριστικά καταλύματα και χώρους εστίασης, με τη χρήση και ανάπτυξη ενός συνόλου συστημάτων και εφαρμογών. Επίσης, θα διερευνηθεί η κατάρτιση προδιαγραφών για την εγκατάσταση συστημάτων εξοικονόμησης ενέργειας στις τουριστικές περιοχές πιθανώς για νέες εγκαταστάσεις (π.χ. βιοκλιµατικά κτίρια, υλικά και τεχνικές δόμησης).

Τέλος, θα δρομολογηθούν στοχευμένα προγράμματα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης τόσο των τουριστών όσο και των Ελλήνων επαγγελματιών στον τουριστικό και τροφοδοτικό τομέα ώστε να συνεισφέρουν σε επιπρόσθετες μειώσεις εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

 

Πηγή: www.naftemporiki.gr