Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Ανακάμπτει ο τουρισμός στην Αθήνα

EOT54

Δυναμική πορεία συνεχίζει να καταγράφει η Αθήνα, “παρασύροντας” προς τα πάνω το σύνολο των διεθνών αφίξεων στη χώρα, σε μια περίοδο όπου ακόμη και δημοφιλείς θερινοί προορισμοί της επικράτειας είχαν διακυμάνσεις.

Στην Αθήνα, ύστερα από μια πενταετία (2009 – 2013) με πολλές απώλειες σε έσοδα και με 89 ξενοδοχεία λιγότερα, ο τουρισμός από το 2014 και μετά ανακάμπτει.

Η πληρότητα των ξενοδοχείων κυμαίνεται σε ένα υψηλό ποσοστό 80%, «οι τιμές όμως εξακολουθούν να είναι σε σχετικά χαμηλά επίπεδα, με ετήσια αύξηση περίπου 2% – 3%, ενώ τον Ιούνιο είχαμε και μια μικρή μείωση» σε σύγκριση με τον περσινό αντίστοιχο μήνα, σημειώνει ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών – Αττικής και Αργοσαρωνικού (ΕΞΑΑΑ) Αλέξανδρος Βασιλικός. «Ουσιαστικά την πληρότητα έχουν “χρηματοδοτήσει” οι ξενοδόχοι, κρατώντας μια ελκυστική τιμολογιακή πολιτική» σχολιάζει. Ενώ εκτιμά ότι η μείωση που παρατηρήθηκε τον Ιούνιο μπορεί να οφείλεται σε γκρουπ που είχαν κλείσει σε πεντάστερα ξενοδοχεία, με χαμηλότερες χρεώσεις.

Όμως σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΞΑΑΑ, «υπολείπεται το κομμάτι της στρατηγικής. Εισπράττουμε συγκυριακά μια τάση της αγοράς. Πρέπει να γίνουν πράγματα για να ορίσουν τον προορισμό στο μέλλον».

Αυτά αφορούν το συνεδριακό τουρισμό, την κρουαζιέρα, την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου, την εκμετάλλευση του Ελληνικού, την ασφάλεια στο κέντρο της πρωτεύουσας. Ο ίδιος έχει αποστείλει επιστολές σε όλους τους αρμόδιους φορείς σχετικά με το κρίσιμο ζήτημα των μεταναστών που έρχονται μαζικά από τα νησιά του Αιγαίου, βρίσκοντας προσωρινό καταφύγιο στο κέντρο της Αθήνας.

Όμως, όπως επισημαίνει, η επέκταση της σεζόν στην πρωτεύουσα δεν απαιτεί παρά μόνο στρατηγική και μπορεί να γίνει με διοργανώσεις γεγονότων, αθλητικών και συνεδριακών, τα οποία θα προσελκύσουν κόσμο.

Από το Μάιο ως το Σεπτέμβριο «η μέση πληρότητά μας κυμαίνεται στο 80%» λέει ο β΄ αντιπρόεδρος της ΕΞΑΑΑ, περιφερειακός διευθυντής της Starwood Ελλάδας και Κύπρου και γενικός διευθυντής των ξενοδοχείων «Μεγάλη Βρεταννία» και «King George» Τιμ Ανανιάδης. Ο ίδιος προσθέτει ότι το προηγούμενο διάστημα «τα capital controls επηρέασαν, όχι όμως σε τεράστιο βαθμό. Εκτός απροόπτου, βλέπουμε ότι οι ακυρώσεις δεν υπάρχουν πλέον και τα πράγματα ομαλοποιούνται». Προϋπόθεση για αυτό είναι βέβαια «να σταματήσει η αρνητική δημοσιότητα. Αυτό έχει αντίκτυπο προς το παρόν», καθώς «κλείνουμε όλα τα γκρουπ για Σεπτέμβριο, Οκτώβριο και Νοέμβριο του 2016» τονίζει.

Αναφερόμενος στα δύο πολυτελή ξενοδοχεία στην πλατεία Συντάγματος, «Μεγάλη Βρεταννία» και «King George», εξηγεί ότι «η πληρότητα δεν έχει αλλάξει» και επισημαίνει «λίγες απώλειες από τις συγκεντρώσεις». Υπήρξαν όμως «κάποιες ακυρώσεις και πάγωμα της ροής κρατήσεων για τον Ιούλιο και λίγο για τον Αύγουστο».

Πηγή: www.tovima.gr

Δείτε ΕΔΩ ολόκληρο το άρθρο της Χριστίνας Πουτέτση στο tovima.gr

Share Post