Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου 2023

Ανακάμπτει από το 2016 η κρουαζιέρα στην Ελλάδα

CRUISE12

Σταθεροποιητικές τάσεις κατέγραψε το φετινό καλοκαίρι η κρουαζιέρα στην Ελλάδα, παρά τις αντίξοες οικονομικές και πολιτικές συνθήκες που επικράτησαν, είναι το συμπέρασμα που καταλήγει η Ένωση Εφοπλιστών Κρουαζιερόπλοιων και Φορέων Ναυτιλίας (ΕΕΚΦΝ), η οποία εκτιμά ότι εάν δεν επιδεινωθεί η κατάσταση, η κρουαζιέρα πιθανότατα θα εισέλθει σε κύκλο σταθερότητας από το 2016 και μετά.

Στην ανάλυσή της η Ένωση τονίζει ότι η κίνηση της θερινής περιόδου του 2015, από πλευράς αριθμού προσεγγίσεων πλοίων στα ελληνικά λιμάνια, δεν υπέστη σοβαρές απώλειες και δεν χάθηκε σημαντικό έδαφος από τις αρχικές προβλέψεις, παρά την πολιτική αστάθεια και την επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων, παράγοντες που δυσχεραίνουν την ομαλή διαχείριση του τουριστικού προϊόντος.

Πρόκειται για σαφές δείγμα της ανθεκτικότητας του ελληνικού τουριστικού προϊόντος και της υψηλής δημοφιλίας που συνεχίζει να απολαμβάνει μεταξύ των ξένων επισκεπτών.

Στο πλαίσιο αυτό, προκειμένου να επιμηκυνθεί η χρονική περίοδος της κρουαζιέρας, ώστε να διαρκεί περισσότερο από λίγους μήνες το χρόνο και να αναπτυχθεί περισσότερο ο κλάδος, η ΕΕΚΦΝ επισημαίνει ότι απαιτείται επαρκής και κατάλληλη λιμενική πολιτική, που να εξασφαλίζει όρους ανταγωνισμού με τα γειτονικά λιμάνια άλλων χωρών. Εν ολίγοις, οι εταιρείες κρουαζιέρας ζητούν ανταγωνιστικά τιμολόγια σε σχέση με γειτονικές χώρες.

Επίσης, κρίσιμη παράμετρος θεωρείται η μείωση της γραφειοκρατίας και οι απλοποιημένες διαδικασίες στους ελέγχους των πλοίων, καθώς και των ταξιδιωτικών εγγράφων των επιβατών στα λιμάνια.

Ζητείται, επίσης, η κατάλληλη διαφήμιση του προϊόντος και η αναθεώρηση του καθεστώτος έκδοσης βίζας για τους επισκέπτες από χώρες εκτός Σένγκεν.

Αντίστοιχα, μεγάλη έμφαση πρέπει να δοθεί και στο σχεδιασμό που απαιτείται για την ανάπτυξη του home porting στα ελληνικά λιμάνια, δηλαδή της χρήσης του λιμανιού για την έναρξη κρουαζιέρας, καθώς η δραστηριότητα αυτή προσφέρει πολλαπλάσια έσοδα στη χώρα, αλλά και τις τοπικές κοινωνίες της ευρύτερης περιοχής των λιμανιών τα οποία προσεγγίζουν τα κρουαζιερόπλοια.

Πηγή: www.kathimerini.gr
Φωτογραφία: www.cruising.org

Share Post