Σάββατο 30 Μαϊου 2020

Ανακαλείται η άδεια κατασκευής πολυώροφου ξενοδοχείου κοντά στην Ακρόπολη

 

Στην ανάκληση της έγκρισης που είχε δώσει τον Οκτώβριο του 2018 για την ανέγερση πολυώροφου κτιρίου στην οδό Μισαραλιώτου προχώρησε το υπουργείο Πολιτισμού. Πρόκειται για ένα από τα δύο κτίρια στου Μακρυγιάννη που ξεσήκωσαν διαμαρτυρίες κατοίκων της περιοχής και αρχιτεκτόνων, λόγω του μεγάλου ύψους τους και της μικρής απόστασης από το βράχο της Ακρόπολης.

Σύμφωνα με την απόφαση του υπουργείου, η έγκριση ανακαλείται για δύο λόγους: Πρώτον, «όπως διαπιστώθηκε κατόπιν της διενεργηθείσας αυτοψίας της ολομέλειας του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου [το κτίριο] δεν εντάσσεται αρμονικά στο υφιστάμενο δομημένο περιβάλλον του και θα προκαλέσει οπτική όχληση στα μνημεία και στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης».

Κατά δεύτερον, επειδή η απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού δόθηκε χωρίς να έχει προηγηθεί απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος, με την οποία θα ορίζονταν ειδικοί όροι δόμησης για το διατηρητέο που βρίσκεται μέσα στο ίδιο οικόπεδο.

Εφόσον ο ιδιοκτήτης του οικοπέδου επιθυμεί να επανέλθει με νέα μελέτη, το υπουργείο Πολιτισμού ζητά να προηγηθεί εκτεταμένη ανασκαφική έρευνα, καθώς κατά τις δοκιμαστικές τομές που πραγματοποιήθηκαν εντοπίστηκε τμήμα αρχαίας οδού και τοίχος ρωμαϊκών χρόνων.

Να σημειωθεί ότι η ανάκληση της άδειας έγινε μόλις λίγες ημέρες πριν εξεταστεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας η προσφυγή κατοίκων της περιοχής, κατά της συγκεκριμένης έγκρισης.

 

Πηγή: www.kathimerini.gr

 

Ακολουθήστε το etravelnews.gr στο Instagram