Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2023

Ανακαινίστηκε το αρχαιολογικό μουσείο Πολυγύρου στη Χαλκιδική

Εγκαινιάστηκε το Σάββατο 9 Ιουλίου το ανακαινισμένο Αρχαιολογικό Μουσείο της Χαλκιδικής στον Πολύγυρο, από τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα και την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

Το Μουσείο, που επεκτάθηκε και απέκτησε μια νέα σύγχρονη, σπουδαία έκθεση, με χρηματοδότηση από ευρωπαϊκούς πόρους της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, είναι πλέον ένα από τα πιο σημαντικά μουσεία του δικτύου της Μακεδονίας και της Βόρειας Ελλάδας και ένα από τα έργα πολιτισμού μείζονος σπουδαιότητας για την Κεντρική Μακεδονία.

 

RevitUp – Digital & Revenue Management

 

Όπως τόνισε στο χαιρετισμό του στην τελετή των εγκαινίων ο κ. Τζιτζικώστας:

«Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας χρηματοδότησε την επέκταση του Αρχαιολογικού Μουσείου Χαλκιδικής, αυξάνοντας το συνολικό εκθεσιακό χώρο συνολικά στα 582 τ.μ. με αίθουσα περιοδικών εκθέσεων, αίθουσα εκπαιδευτικών προγραμμάτων και χώρους εργαστηρίων συντήρησης. Επίσης, αξιοποιήσαμε ευρωπαϊκούς πόρους για τη δημιουργία της σύγχρονης έκθεσης, με την ολοκλήρωση της οποίας, παραδίδουμε στους συμπολίτες μας και τους επισκέπτες μία έκθεση που αναδεικνύει και προβάλει την ιστορία και τις ανασκαφικές έρευνες στη Χαλκιδική με τρόπο ολοκληρωμένο, εμπλουτίζει το διαχρονικό άξονα των πολιτιστικών διαδρομών της Κεντρικής Μακεδονίας και ταυτόχρονα καθιστά το Αρχαιολογικό Μουσείο Χαλκιδικής ως σημείο αναφοράς όχι μόνο για τη Χαλκιδική, αλλά και για το ευρύτερο δίκτυο Μουσείων της Μακεδονίας και της βόρειας Ελλάδας.

Η έκθεση αποτελείται από την πλειονότητα των ευρημάτων της παλαιάς έκθεσης, καθώς και από νέα ευρήματα από πρόσφατες ανασκαφές, που ολοκληρώνουν την παρουσίαση της πολιτιστικής φυσιογνωμίας της Χαλκιδικής. Θέλω να εκφράσω τη βαθιά μου ευγνωμοσύνη για τη σπουδαία Συλλογή Λαμπρόπουλου, που αποτελείται από περισσότερα από 1.000 αντικείμενα, ανάμεσά τους και σημαντικά καλλιτεχνικά έργα, τα οποία αποτυπώνουν ανάγλυφα πτυχές της ζωής των αρχαίων κατοίκων της Χαλκιδικής, αποκαλύπτοντας το υψηλό βιοτικό τους επίπεδο, ιδεολογίες, ήθη και έθιμα».