Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2024

Αναγκαίες οι επενδύσεις στον ιαματικό τουρισμό

GALINI

Φωτογραφία από το SPA του Galini Wellness Spa & Resort στα Καμένα Βούρλα

 

Ανεκμετάλλευτη πηγή πλούτου για τον ελληνικό τουρισμό είναι οι ιαματικές πηγές μαζί με τις υδροθεραπευτικές εγκαταστάσεις που λειτουργούν στη χώρα μας.

Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, το επενδυτικό ενδιαφέρον παραμένει και ήδη πολυτελή ξενοδοχεία επιχειρούν να εκμεταλλευτούν τη δυναμική του θερμαλισμού.

Σήμερα στην Ελλάδα λειτουργούν 82 επιχειρήσεις που προσφέρουν υδροθεραπευτικές εγκαταστάσεις: 38 από αυτές ανήκουν στους αντίστοιχους δήμους, 37 σε ιδιώτες και επτά στο κράτος. Στο σύνολο αυτών των επιχειρήσεων, πωλήθηκαν το 2014 900.000 εισιτήρια. Ο αριθμός αυτός είναι πολύ μικρός αν συγκριθεί με τα 2.500.000 εισιτήρια που πωλήθηκαν το 2010, πριν, δηλαδή, η οικονομική κρίση “χτυπήσει” τη χώρα μας.

Βραχίονας ανέλιξης του θεσμού του θερμαλισμού στην Ελλάδα είναι ο Σύνδεσμος Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας που ιδρύθηκε το 1983 με σκοπό αναπτύξει τους ιαματικούς και μεταλλικούς φυσικούς πόρους της χώρας μας. Σήμερα, αριθμεί 55 δήμους – μέλη σε όλη την Ελλάδα, ενώ η έδρα του βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη.

«Θα πρέπει κατά τη γνώμη μας να μην επικεντρωθούμε μόνο στον ιατρικό τουρισμό, πράγμα που κατά κόρον γίνεται εδώ και 2 – 3 χρόνια, αλλά να ασχοληθούμε με όλο το φάσμα του τουρισμού υγείας. Ο ιατρικός τουρισμός έχει τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης, αλλά είναι μόνο ο ένας από τους τρεις τομείς που απαρτίζουν τον τουρισμό υγείας. Οι άλλοι δύο τομείς δηλαδή η πρόληψη – αποκατάσταση και ο τουρισμός ευεξίας που αφορούν άμεσα τον κλάδο των ιαματικών πηγών, μπορούν όχι μόνο να συμπληρώσουν αλλά και να προσδώσουν το συγκριτικό πλεονέκτημα που χρειάζεται ο ελληνικός τουρισμός υγείας για να εδραιωθεί στις συνειδήσεις των ξένων επισκεπτών. Αυτό που χρειάζεται σήμερα ο χώρος είναι επενδύσεις και για να γίνουν επενδύσεις χρειάζεται συνεργασία όλων των εμπλεκομένων φορέων και σε αυτό ακριβώς θα επικεντρώσουμε τις προσπάθειες μας τον επόμενο καιρό», αναφέρει ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας Ιωάννης Καραγιάννης.

Πηγή: www.newmoney.gr

Φωτογραφία: www.mitsishotels.com