Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2023

Alpha Bank: Σημαντική η συμβολή του τουρισμού στην ελληνική οικονομία

Τη συμβολή του τουρισμού στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας εξετάζει η Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών της Alpha Bank στο Εβδομαδιαίο Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων (25/08/2017).

Η συμβολή του ελληνικού τουρισμού στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας αναμένεται ότι θα είναι καθοριστικής σημασίας καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, η δραστηριότητα του κλάδου ενισχύθηκε σημαντικά, όχι μόνο με βάση τον αριθμό αφίξεων τουριστών από το εξωτερικό, αλλά και του ύψους των ταξιδιωτικών εισπράξεων που πέρυσι είχε παρατηρηθεί μείωση.

Συγκεκριμένα, σημαντική αύξηση κατά 6,6% σημείωσαν οι αφίξεις τουριστών στο πρώτο εξάμηνο του 2017, σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2016.

Παράλληλα, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις αυξήθηκαν σημαντικά κατά 7,1% στο πρώτο εξάμηνο του 2017, σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2016.

Η συνολική συμβολή του τουρισμού στην οικονομία είναι μεγάλη, επηρεάζοντας περισσότερες πτυχές της (κατανάλωση, εμπόριο, μεταφορές, επενδύσεις). Σύμφωνα με το διεθνή οργανισμό World Travel & Tourism Council, η συνολική συμβολή υπερέβη το 18,6% το 2016, ενώ τo 2017 αναμένεται να αυξηθεί στο 19,6% και να διαμορφωθεί άνω του 20% το 2018. Επιπλέον, η άμεση συμβολή του τουρισμού στην απασχόληση αυξήθηκε από 8,5% το 2008 σε 11,5% το 2016.

Επιπλέον, ο τουρισμός αποτελεί έναν από τους πιο εξωστρεφείς κλάδους της ελληνικής οικονομίας και η εισροή ταξιδιωτικού συναλλάγματος επιδρά θετικά στο ισοζύγιο πληρωμών της χώρας, συμβάλλοντας στη μείωση του ελλείμματος των τρεχουσών συναλλαγών. Η σημασία του τουρισμού για τη χρηματοδότηση του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου, είναι εξαιρετικά μεγάλη. Το 2016 οι ταξιδιωτικές εισπράξεις κάλυψαν το 79,6% του εμπορικού ελλείμματος.

Παράγοντες που στήριξαν την άνοδο της συμβολής του κλάδου στην ελληνική οικονομία

1. Η άρση των δασμών καμποτάζ και η χορήγηση του δικαιώματος σε ξένες ακτοπλοϊκές εταιρίες να πραγματοποιούν κρουαζιέρες που θα ξεκινούν από ελληνικά λιμάνια και θα κάνουν στάσεις και σε άλλα λιμάνια της Μεσογείου.

2. Η απλοποίηση της εκδόσεως τουριστικής βίζας για τη Ρωσία, την Τουρκία και την Κίνα που διευκολύνει την προσέλευση τουριστών από αυτές τις χώρες.

3. Η απλοποίηση, με σχετικό νόμο, των διαδικασιών αδειοδοτήσεως για τις τουριστικές επιχειρήσεις και η προώθηση μεγάλων τουριστικών επενδύσεων.

4. Η αδειοδότηση για τη δημιουργία και ανάπτυξη σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων με μεγάλα γήπεδα γκολφ, ιαματικό τουρισμό, θαλασσοθεραπεία και συνεδριακά κέντρα.

5. Ρυθμιστικές παρεμβάσεις που βελτίωσαν τη λειτουργία της αγοράς (π.χ. καθιέρωση διευρυμένου ωραρίου επισκέψεων σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους).

Δείτε ΕΔΩ το εβδομαδιαίο Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων της Alpha Bank.

Post Tags
Share Post