Τρίτη 23 Απριλίου 2024

Αλόννησος: Tο ναυάγιο της Περιστέρας το πρώτο αρχαίο ναυάγιο που θα «ανοίξει» για το κοινό στην Ελλάδα

Το ναυάγιο της Περιστέρας, στα ανοιχτά της Στενής Βάλας, στην νοτιοανατολική πλευρά της Αλοννήσου, θα είναι το πρώτο αρχαίο ναυάγιο που θα ανοίξει για το κοινό στην Ελλάδα.

Στο τέλος του 5ου αι π.Χ. το εμπορικό πλοίο κατέληξε στο βυθό και μαζί του, οι περίπου 4.000 αμφορείς που μετέφερε, γεμάτοι πιθανότατα με κρασί.

Στις αρχές του 1990 όταν ανακαλύφθηκε το ναυάγιο, το ξύλινο πλοίο δεν υπήρχε πια, αλλά το θέαμα των χιλιάδων οινοαμφορέων και η ομορφιά των νερών και του βυθού της περιοχής, στο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Βορείων Σποράδων, συναρπάζουν.

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας μετατρέπει το ναυάγιο σε μουσείο, με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, στο πλαίσιο του προγράμματος Bluemed για την πιλοτική λειτουργία επισκέψιμων ενάλιων αρχαιολογικών χώρων.

Οι δύτες, θα μπορούν να επισκέπτονται το μουσείο με καθοδηγούμενη κατάδυση. Όσοι δεν έχουν τη δυνατότητα κατάδυσης θα απολαμβάνουν την εμπειρία μιας εικονικής κατάδυσης σε ξενάγηση virtual reality, από τα Κέντρα Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης Γνώσης, που θα λειτουργούν στη στεριά.

Το Κέντρο Ενημέρωσης της Αλοννήσου διαμορφώνεται στο χώρο του Παλιού Σχολείου στη Χώρα και σύμφωνα με τον προγραμματισμό, θα τεθεί σε λειτουργία μέσα στο καλοκαίρι.

«Χρηματοδοτούμε με 6 εκατομμύρια ευρώ τη δημιουργία υποβρύχιων μουσείων και καταδυτικών πάρκων στις Σποράδες και το Δυτικό Παγασητικό», ανέφερε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός. «Οι σχετικές προσκλήσεις έχουν ενεργοποιηθεί από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας και αφορούν συνολικά τέσσερα πάρκα στην Αλόννησο, ένα στον Πάνορμο Σκοπέλου και τρία στην Αμαλιάπολη της Μαγνησίας. Το ναυάγιο της Περιστέρας έχει προβληθεί στα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης σε Ευρώπη και Αμερική και συνοδεύεται από εντυπωσιακές φωτογραφίες που τράβηξαν επαγγελματίες της κατάδυσης και ερασιτέχνες αυτοδύτες, στο πλαίσιο ενημερωτικής εκδήλωσης που διοργανώσαμε πριν από λίγες ημέρες στο νησί».

 

Ακολουθήστε το etravelnews.gr στο Instagram