Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2020

Αλλάζει ο φωτισμός ανάδειξης των μνημείων της Ακρόπολης

Αλλάζει ο φωτισμός της Ακρόπολης για την καλύτερη ανάδειξη των μνημείων της.

Σύμφωνα με ανάρτηση της σχεδιάστριας φωτισμού Ελευθερίας Ντεκώ στο facebook, η οποία έχει αναλάβει την υλοποίηση του έργου, την 1η Σεπτεμβρίου άναψαν όλοι οι προβολείς που θα φωτίζουν το μνημείο στο άμεσο μέλλον.

Ο φωτισμός του έντονου κίτρινου – χρυσού (θερμό λευκό) χαμηλώνει εσωτερικά για τον Παρθενώνα και το Ερέχθειο προκειμένου να αναδειχθούν τα αρχιτεκτονικά μέλη και αυξάνει η ένταση του εξωτερικού φωτισμού (ψυχρό λευκό).

Αντίστοιχα φωτίζονται τα Προπύλαια και οι Καρυάτιδες.

Παράλληλα, βελτιώνεται και ο φωτισμός του Ιερού Βράχου της Ακρόπολης με βασική κατεύθυνση η εικόνα του να μην επιβάλλεται στα μνημεία.

Το κόστος για να ανανεωθεί ο νυχτερινός φωτισμός ανάδειξης των μνημείων της Ακρόπολης, είναι χορηγία του ιδρύματος Ωνάση.

 

RevitUp – Digital & Revenue Management

 

Η Ελευθερία Ντεκώ ξεκίνησε σπουδάζοντας φιλολογία και μπαλέτο στην Αθήνα.

Ύστερα από μεταπτυχιακές σπουδές (Master of Arts) -με υποτροφία από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης- σε σχεδιασμό φωτισμού, χορογραφία και περφόρμανς (1987 – 1990), εργάστηκε ως σχεδιάστρια φωτισμών σε θέατρα της Νέας Υόρκης (1990 – 1992).

Στην Ελλάδα έχει φωτίσει περισσότερες από 350 παραστάσεις για θέατρο, μουσική, χορό, όπερα και εικαστικές εγκαταστάσεις.

Σημαντική στιγμή στη σταδιοδρομία της ήταν η συμμετοχή της στις Τελετές Έναρξης και Λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας (2004), όπου υπήρξε Διευθύντρια και Σχεδιάστρια Φωτισμών.

Για την Τελετή Έναρξης απέσπασε το διεθνές βραβείο ΕΜΜΥ της Ακαδημίας Τηλεοπτικών Τεχνών και Επιστημών (2005).

Έχει διδάξει σχεδιασμό φωτισμών στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης (1990 – 1992).

Από το 2005 διδάσκει θεατρικό φωτισμό στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ, ενώ για το ίδιο θέμα έχει κάνει διαλέξεις, έχει γράψει άρθρα και έχει διδάξει σε σεμινάρια για επαγγελματίες στην Αθήνα.

Από το 2001 ασχολείται και με τον αρχιτεκτονικό φωτισμό, αναδεικνύοντας, κυρίως, όψεις κτηρίων.

 

Δείτε στο video τη στιγμή που ανάβουν τα φώτα

Πηγές: www.in.gr, virtualmuseum.nationalopera.gr

Φωτογραφία: Facebook (Eleftheria Deko)

Video: www.iefimerida.gr

 

Ακολουθήστε το etravelnews.gr στα social media