Ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΞΕΕ) Αλέξανδρος Βασιλικός, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο euro2day.gr, παίρνει σαφείς αποστάσεις από εκείνους τους επενδυτές οι οποίοι επενδύουν στον τομέα των ξενοδοχείων χωρίς όραμα και στρατηγική, απλά και μόνο γιατί κάτι πουλιέται σχεδόν τζάμπα.
Διαβάστε τα σημαντικότερα σημεία της συνέντευξης του κ. Βασιλικού
1. «Πράγματι υπήρξε ένα πολύ μεγάλο πλήγμα στον ξενοδοχειακό κλάδο από την πτώχευση του Thomas Cook. Τα σημάδια υπήρχαν από καιρό και αποδείχθηκε τελικά πως η θεωρία «too big to fail» δεν ισχύει ούτε στην παγκόσμια τουριστική αγορά ούτε πουθενά. Ζούμε την εποχή των μεγάλων ανατροπών και μπροστά στις προκλήσεις των καιρών απαιτείται εγρήγορση κι ετοιμότητα.
Γι’ αυτό είναι σημαντικό το γεγονός πως με τη διαρκή προσπάθεια όλων των εμπλεκομένων στον τουρισμό, φαίνεται πως αυτή η «μαύρη τρύπα» που άνοιξε με την πτώχευση του Thomas Cook αρχίζει να κλείνει και μάλιστα με ρυθμούς ταχύτερους από το αναμενόμενο. Αυτό μας κάνει αισιόδοξους πως θα καλύψουμε σ’ ένα πολύ μεγάλο ποσοστό, ίσως και πλήρως, τις εκτιμώμενες απώλειες για το 2020, οι οποίες για το σύνολο της πραγματικής οικονομίας, σύμφωνα με έρευνα που έκανε αμέσως το ΞΕΕ μέσω του ΙΤΕΠ, προσεγγίζουν τα 2,5 δισ. ευρώ».
2. «Η εξάρτηση είναι εξάρτηση, είτε online είτε offline. Τα μονοπώλια και τα ολιγοπώλια αντιστρατεύονται εκ των πραγμάτων τις αξίες και τις αρχές της ελεύθερης οικονομίας και οδηγούν σε ανορθολογισμούς. Ενώ η επένδυση γίνεται από τον ξενοδόχο, επένδυση εντάσεως κεφαλαίου και εργασίας, καταλήγει ο ίδιος να μην ελέγχει όχι μόνον τα data των πελατών του, σε μια εποχή που «data is the new oil», αλλά στο τέλος ούτε και τη διαθεσιμότητα των δωματίων του. Αυτή η σχέση λοιπόν απαιτεί εξορθολογισμό και μια πιο δίκαιη ισορροπία».
3. «Οι ξενοδόχοι δεν ανήκουμε σε αυτούς που αρνούνται να αποδεχθούν την εξέλιξη των πραγμάτων και πως η οικονομία διαμοιρασμού ήρθε για να μείνει. Καλοδεχούμενη λοιπόν. Αλλά με όρους και προϋποθέσεις, με πιστοποιήσεις και δικλίδες ασφαλείας για την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, όπως συμβαίνει και στον ξενοδοχειακό κλάδο. Αλλιώς ο αθέμιτος ανταγωνισμός δημιουργεί μείζονα ζητήματα στρεβλώσεων στην τουριστική αγορά αλλά και πελώρια ζητήματα στην κοινωνία, από την ασφάλεια μέχρι τις εξώσεις οικογενειών και την αύξηση των ενοικίων. Γι’ αυτό και η απόπειρα ρύθμισης που έγινε μόνο σε φορολογική βάση απέτυχε επί της ουσίας.
Η φοροδιαφυγή εξακολουθεί να υφίσταται σύμφωνα με όλες τις μελέτες και τα διαθέσιμα στοιχεία και αποδείχθηκε πως τα κοινωνικά προβλήματα δεν λύνονται με φορολογικά μέτρα. Εμείς επιμένουμε λοιπόν πως δεν χρειάζεται «να ανακαλύψουμε την πυρίτιδα». Είναι αρκετό το να κάνουμε αυτό που έκαναν όλοι οι σοβαροί ευρωπαϊκοί προορισμοί, αντιλαμβανόμενοι πως κανένα ξέφραγο αμπέλι δεν μπορεί να είναι γόνιμο, στην πραγματικότητα. Ρύθμιση λοιπόν με βάση τα ευρωπαϊκά πρότυπα, αλλά και τις ιδιαιτερότητες κάθε τόπου, απαρέγκλιτη εφαρμογή των κανόνων, ευαισθησία απέναντι στις κοινωνικές ανάγκες».
4. «Το να αγοράζει κάποιος 10 πολυκατοικίες και να τις χρησιμοποιεί για βραχυχρόνιες μισθώσεις εκεί πλέον μιλάμε για μια επιχειρηματική δραστηριότητα, που παριστάνει το ξενοδοχείο χωρίς τα βάρη και τις ευθύνες του ξενοδοχείου».
5. «Σίγουρα πήγαμε καλύτερα απ’ όσο περιμέναμε στην αρχή του 2019. Όσο κυλούσε ο χρόνος διαπιστωνόταν η διατήρηση της ελκυστικότητας και της δυναμικής του τουριστικού προϊόντος μας κι αυτό έδωσε θετικά αποτελέσματα. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως οι ανησυχίες που είχαμε, έπαψαν να υφίστανται. Η επιβράδυνση της ευρωπαϊκής οικονομίας και η ψυχολογία ανασφάλειας που δημιουργεί, η εκκρεμότητα του Brexit και η ισοτιμία της λίρας, η ανάκαμψη άμεσων ανταγωνιστών μας είναι παράγοντες που εξακολουθούν να υφίστανται.
Επιπλέον, από τα μέσα του 2019 και έπειτα έχουμε την έξαρση του προσφυγικού/μεταναστευτικού προβλήματος, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ο τουρισμός είναι εξαιρετικά ευαίσθητος σε συγκυριακές διακυμάνσεις γεωπολιτικών εξελίξεων. Όλοι αυτοί οι παράγοντες, είτε μεμονωμένα είτε, πολύ περισσότερο, συνδυαστικά εξακολουθούν να μας δημιουργούν ανησυχίες. Καμιά επιτυχία λοιπόν δεν δικαιολογεί εφησυχασμό».
6. «Σε μια ανοιχτή, παγκοσμιοποιημένη οικονομία, οι ξένες επενδύσεις είναι ευπρόσδεκτες και μπορούν να συνεισφέρουν στην αναβάθμιση του ξενοδοχειακού προϊόντος μας. Αρκεί να γίνονται με όραμα και στρατηγική και όχι απλά και μόνο γιατί κάτι πουλιέται σχεδόν τζάμπα, λόγω κακής εξέλιξης στο δανεισμό του. Ο τουρισμός δεν είναι «είδα φως και μπήκα». Θέλει γνώση και δέσμευση σε στόχους».
Πηγή: Διαβάστε ΕΔΩ ολόκληρη τη συνέντευξη του κ. Βασιλικού στο euro2day.gr.