Δευτέρα 25 Μαρτίου 2019

Αλέξανδρος Βασιλικός: «Άμεσα να επανέλθει σε ανταγωνιστικά επίπεδα η φορολόγηση του ελληνικού ξενοδοχείου»

«Πρέπει άμεσα να επανέλθει σε ανταγωνιστικά επίπεδα η φορολόγηση του ελληνικού ξενοδοχείου», αναφέρει μεταξύ άλλων σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «δημοκρατική», ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΞΕΕ), Αλέξανδρος Βασιλικός

 

Διαβάστε τα σημαντικότερα σημεία της συνέντευξης του κ. Βασιλικού

1. «Επειδή η αλήθεια πρέπει να λέγεται, θα την πω άλλη μια φορά κι ας επαναλαμβάνομαι. Η καλή σεζόν δεν κρίνεται από τις αφίξεις. Τουλάχιστον από μόνες τους δεν αρκούν για να προσδιορίσουν το βαθμό επιτυχίας μιας σεζόν. Είναι αναμφίβολα ένας δείκτης, τον οποίο όμως θα πρέπει να συνδυάσουμε με ποιοτικά χαρακτηριστικά για να μπορούμε να έχουμε σαφή εικόνα. Η μέση δαπάνη και διαμονή ανά επισκέπτη, η κατανομή στο χώρο αλλά και στο χρόνο των επισκεπτών, δηλαδή η εποχικότητα των προορισμών και της χώρας συνολικά, είναι μερικές μόνο από τις «διασταυρώσεις» που πρέπει να γίνονται ώστε να μιλάμε για την πραγματικότητα και όχι για τις εντυπώσεις».

2. «Το «κλειδί» είναι η ανταγωνιστικότητα. Για αυτό και επιμένουμε πως πρέπει άμεσα να επανέλθει σε ανταγωνιστικά επίπεδα η φορολόγηση του ελληνικού ξενοδοχείου. Ο συνδυασμός χαμηλού λειτουργικού κόστους των ανταγωνιστών μας με τα τεράστια ποσά που επενδύουν σε διαφήμιση – προώθηση προορισμών οι κυβερνήσεις τους και το monetary policy που είδαμε και φέτος δεν αντιμετωπίζονται με φόρο διαμονής, με ΦΠΑ 24%, με εργοδοτικές εισφορές στα ύψη κλπ. Το να τρέχουμε τελευταία στιγμή με «πυροσβεστικά» μέτρα δεν αποδίδει. Θα έπρεπε προληπτικά να υπάρχουν ήδη μέτρα να πάρει ανάσα το ελληνικό ξενοδοχείο και δυστυχώς ήδη έχουμε αργήσει».

3. «Οι ξενοδόχοι βάλαμε πλάτη σε μια δύσκολη συγκυρία για τη χώρα και είναι μεγάλη η συνεισφορά μας στην προσπάθεια για επιστροφή στην κανονικότητα. Αλλά δεν μπορεί το ξενοδοχείο να συνεχίζει να πληρώνει φόρους και επιβαρύνσεις που δεν του αναλογούν. Χωρίς ανάσα, χωρίς απόθεμα, πως να μιλήσουμε για επενδύσεις; Οι επενδύσεις προϋποθέτουν επενδυτική πολιτική».

4. «Δυστυχώς για πάρα πολλά χρόνια εμπεδώθηκε μια νοοτροπία προχειρότητας και «μπαλώματος». Αντί του στρατηγικού σχεδιασμού επικράτησε η λογική του «βλέποντας και κάνοντας», η οποία όμως δεν μπορεί να μας πάει στο μέλλον».

 

Διαβάστε ΕΔΩ ολόκληρη τη συνέντευξη του κ. Βασιλικού στο dimokratiki.gr.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιο σας