Τετάρτη 21 Αυγούστου 2019

Αλέξανδρος Βασιλικός: H αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Αθήνας θα φέρει μεγαλύτερη ανάπτυξη

 

Δεν ανησυχεί για «φούσκα» στην αγορά των ξενοδοχειακών ακινήτων της Αθήνας, αν και σημειώνει πως κάθε επένδυση εμπεριέχει και ρίσκα, ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ), Αλέξανδρος Βασιλικός, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ».

 

Διαβάστε τα σημαντικότερα σημεία της συνέντευξης του κ. Βασιλικού

1 «Υπάρχουν πολλοί λόγοι, από το Brexit μέχρι την ανάκαμψη ανταγωνιστικών αγορών στην ευρύτερη γειτονιά μας, όπως Αίγυπτος, Τυνησία, Τουρκία, οι οποίοι δημιουργούν αβεβαιότητες και εύλογες ανησυχίες. Η διατήρηση της δυναμικής του 2018 δεν είναι καθόλου δεδομένη. Γι’ αυτό και οι ξενοδόχοι χτυπάμε εγκαίρως το προειδοποιητικό «καμπανάκι» πως οι επιτυχίες δεν έρχονται «με τον αυτόματο». Χρειάζονται αποφάσεις που θα αποδώσουν άμεσα, όπως η ελάφρυνση των βαρών του ξενοδοχείου και αποφάσεις που θα έχουν να κάνουν με πιο μεσομακροπρόθεσμους στόχους».

2 Απαντώντας στην ερώτηση για αν υπάρχουν ενδείξεις «φούσκας» στην ξενοδοχειακή αγορά της Αθήνας, καθώς συνέχεια ανοίγουν νέα ξενοδοχεία, αναφέρει: «Η παραγωγικότερη αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Αθήνας και η οργανωμένη προβολή τους μπορούν να δημιουργήσουν ακόμη περισσότερες ευκαιρίες ανάπτυξης. Εδώ κεντρικό ρόλο θα παίξουν οι υποδομές, καθώς η Αθήνα βρίσκεται πίσω σε σχέση με τους ανταγωνιστές της. Σκεφτείτε πως ακόμη παραμένει ζητούμενο ένα μεγάλο διεθνών προδιαγραφών συνεδριακό κέντρο. Σκεφτείτε, επίσης, από πόσα κύματα έχει περάσει η επένδυση στο Ελληνικό. Χρειαζόμαστε σχέδιο και χρειαζόμαστε άλλες ταχύτητες προκειμένου η Αθήνα να δώσει αυτό που πραγματικά μπορεί να δώσει στην τουριστική δυναμική της χώρας. Από κει και πέρα κάθε επιχειρηματική επένδυση εμπεριέχει τα ρίσκα της, μέσα από τη συνεκτίμηση όλων των δεδομένων του περιβάλλοντος μέσα στο οποίο υλοποιείται».

3 «Η χώρα έχει μείνει πίσω και στο τουριστικό προϊόν της. Όταν μιλάμε για υποδομές, δεν ζητάμε θαύματα. Υποδομές σημαίνει λιμάνια, μαρίνες, αεροπορικές συνδέσεις, καινοτόμες λύσεις προσβασιμότητας, όπως θα ήταν για παράδειγμα τα υδροπλάνα, αλλά και για συνεδριακά κέντρα ή γήπεδα γκολφ. Χρειάζεται λοιπόν βούληση, ολοκληρωμένο σχέδιο υλοποίησης με σαφή χρονοδιαγράμματα και στόχευση των διαθέσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων εκεί που κάθε ευρώ επένδυσης μπορεί να αποδώσει υπερπολλαπλάσιες αξίες».

 

Διαβάστε ΕΔΩ ολόκληρη τη συνέντευξη του κ. Βασιλικού στο kathimerini.gr.

 

Ακολουθήστε το etravelnews.gr στο Instagram