Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2020

Αλέξανδρος Βασιλικός: Χαμένο τουλάχιστον το πρώτο τετράμηνο του 2021

O πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ) Αλέξανδρος Βασιλικός, παραχώρησε συνεντεύξεις στο euro2day.gr και στο liberal.gr.

 

Ακολουθούν τα σημαντικότερα σημεία των δύο συνεντεύξεων του κ. Βασιλικού

 

– Επιβεβαιώθηκαν τα χειρότερα σενάρια για τη σεζόν και ο ξενοδοχειακός κλάδος είναι κυριολεκτικά γονατισμένος. Χρειάζεται περαιτέρω στήριξη για να σταθεί στα πόδια του.

 

– Η μαύρη τρύπα στη ρευστότητα του κλάδου είναι τεράστια. Τα εποχικής λειτουργίας κλείνουν με μείον στα ταμεία τους και χωρίς να μπορούν να προσδοκούν σε αυτή τη φάση σε προκαταβολές των tour operators για την επόμενη σεζόν.

 

– Τα 12μηνης λειτουργίας ξενοδοχεία βρίσκονται από την αρχή αυτής της περιπέτειας σε ένα μακρύ σκοτεινό τούνελ και δίνουν αγώνα επιβίωσης με την ελπίδα πως θα δουν φως τουλάχιστον μετά από ένα εξάμηνο. Το νέο lockdown που απαγορεύει τις μετακινήσεις και εκ των πραγμάτων καθιστά ανενεργά τα 12μηνης λειτουργίας ξενοδοχεία επιδεινώνει μια ήδη εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση.

 

– Είναι δεδομένο πως όσο καλές και αν οι εξελίξεις με το εμβόλιο, το πρώτο τετράμηνο τουλάχιστον του 2021 θα είναι χαμένο, χωρίς συνέδρια, εκδηλώσεις, city break, κ.λπ. Θα είναι ένας σκληρός χειμώνας επιβίωσης…

 

RevitUp – Digital & Revenue Management

 

– Ατυχώς, έχουν γίνει μόδα οι αρνητές της πραγματικότητας. Είναι μια fake συζήτηση τα περί ευθύνης του τουρισμού, όταν βλέπουμε έξαρση του δεύτερου κύματος της πανδημίας και σε χώρες που κράτησαν κλειστά τα σύνορά τους στον τουρισμό. Εδώ, ο τουρισμός άνοιξε με μεγάλη ευθύνη. Η διασφάλιση της υγείας όλων ήταν και ο μόνος στόχος που θα μπορούσε να μπει φέτος, γνωρίζοντας εκ των προτέρων πως δεν μπορούμε να περιμένουμε ούτε τις αφίξεις ούτε τα έσοδα μιας κανονικής σεζόν. Βάλαμε την υγεία πάνω από οτιδήποτε άλλο και προστατέψαμε με θυσίες και κόστος, την υγειονομική αξιοπιστία της χώρας. Κάναμε αγώνα ταχύτητας στο ΞΕΕ για να έχουμε την πλατφόρμα των υγειονομικών πρωτοκόλλων που εφαρμόστηκαν σχολαστικά και με ακρίβεια. Απόδειξη πως ήταν ελάχιστες οι περιπτώσεις που τα ξενοδοχεία καραντίνας που ορίστηκαν σε όλη την Ελλάδα, χρειάστηκε να φιλοξενήσουν περιστατικά.

 

– Η πορεία του τουρισμού το 2021 μετά τον Απρίλιο, θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες των οποίων την εξέλιξη δεν μπορούμε να γνωρίζουμε σήμερα. Η έγκαιρη κυκλοφορία εμβολίου είναι προϋπόθεση για να ελπίζουμε σε ένα καλύτερο 2021. Δεν πιστεύω όμως πως θα έχει ανατρεπτικό χαρακτήρα. Οι διαθέσιμες μέχρι σήμερα εκτιμήσεις μας δείχνουν πως ένα εμβόλιο χρειάζεται χρόνο τεσταρίσματος, παραγωγής και ακολουθούν αρκετά στάδια όπως η διαθεσιμότητα, η προτεραιότητα εμβολιασμού ηλικιακών και επαγγελματικών ομάδων και πολλά άλλα στα οποία πρέπει να προσθέσει κανείς – δυστυχώς – και την άρνηση μερίδας του πληθυσμού να εμβολιαστεί…

 

Διαβάστε ολόκληρα τα κείμενα των συνεντεύξεων του κ. Βασιλικού στο euro2day.gr ΕΔΩ και στο liberal.gr ΕΔΩ.

 

Ακολουθήστε το etravelnews.gr στα social media