Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2019

Αλέξανδρος Βασιλικός: Επιβεβλημένο να θεσπιστεί η θέση Επιτρόπου Τουρισμού στην ΕΕ

Tις προκλήσεις και τις προοπτικές του κλάδου της φιλοξενίας στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, ανέδειξε το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδος (ΞΕΕ) σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε προχθές στην Αθήνα, στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος».

Στόχος της εκδήλωσης ήταν η τοποθέτηση των αιτημάτων του Κλάδου της Φιλοξενίας ψηλά στην ατζέντα της Ε.Ε. εν όψει των εκλογών του Ευρωκοινοβουλίου και η δέσμευση των ελληνικών κομμάτων επ’ αυτών.

Στο πλαίσιο αυτό, παρουσιάστηκε η Λευκή Βίβλος (White Paper) της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Εθνικών Ενώσεων Ξενοδοχίας, Εστίασης και Αναψυχής (HOTREC), μέλος της οποίας είναι το ΞΕΕ, που καταγράφει τις βασικές προτεραιότητες καθώς και τα αιτήματα του κλάδου ξενοδοχίας και εστίασης, ενόψει της νέας θητείας των Ευρωπαϊκών Οργάνων για το 2019 – 2024.

Ακολούθησε ζωντανή συζήτηση μεταξύ των υποψηφίων Ευρωβουλευτών: Έλενα Κουντουρά (ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία), Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου (ΝΔ) και Εύα Καϊλή (ΚΙΝ.ΑΛ), υπό το συντονισμό της δημοσιογράφου Κάτιας Μακρή.

Ο Πρόεδρος του ΞΕΕ Αλέξανδρος Βασιλικός, κατά τη διάρκεια της εναρκτήριας ομιλίας του, τόνισε ότι είναι ιστορική ευκαιρία να επιδιώξουμε περισσότερη και ποιοτικότερη ενεργή συμμετοχή του Τουρισμού στα ευρωπαϊκά κέντρα αποφάσεων.

Ζήτησε την εφαρμογή ενιαίων ευρωπαϊκών πολιτικών που θα στηρίζουν τον ευρωπαϊκό κλάδο φιλοξενίας, επισημαίνοντας ότι είναι πολιτικά επιβεβλημένο πλέον να θεσπιστεί η θέση Επιτρόπου Τουρισμού, ενώ δεσμεύτηκε για διαρκή επικαιροποίηση της ενημέρωσης των Ευρωβουλευτών της χώρας προκειμένου να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες για τη στήριξη του ελληνικού τουρισμού.

Καταλήγοντας ο κ. Βασιλικός ανέφερε ότι: «Οι πολιτικές της Ε.Ε για τον τουρισμό και τη φιλοξενία μπορούν πραγματικά να ξεκλειδώσουν τις μεγάλες δυνατότητες βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης που έχει το φυσικό, ιστορικό και πολιτισμικό απόθεμα της Ευρώπης, με οφέλη που φτάνουν στη βάση της κοινωνίας και όχι σε κάποια ελίτ. Σε αυτή την κατεύθυνση θέλουμε σύμμαχο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και μάλιστα ένα Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με αναβαθμισμένο ρόλο, θεσμικά ενδυναμωμένο και με αποφασιστικότερη επιρροή στη διαμόρφωση των ευρωπαϊκών πολιτικών».

 

Τα αιτήματα της Λευκής Βίβλου ανέλυσε ο Πρόεδρος της HOTREC Jens Zimmer Christensen, ο οποίος βρέθηκε στη χώρα μας ως επίσημος προσκεκλημένος του Ξ.Ε.Ε.

Ανέπτυξε τις πέντε προτεραιότητες της Λευκής Βίβλου που έχει αποστείλει στην Ε.Ε. η HOTREC:

1. ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ – Υλοποίηση των δράσεων που έλαβε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2018 για έναν υπεύθυνο και βιώσιμο τουρισμό.

2. ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΝΟΜΟΘΕΤΗΣΗΣ – Ανάγκη νέου προβληματισμού για την επικουρικότητα και την άσκηση των αρμοδιοτήτων της Ε.Ε.

3. ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΑΓΚΥΛΩΣΕΙΣ – Αναθεώρηση του ρυθμιστικού πλαισίου της Ε.Ε. για να αναγνωρισθούν οι ευθύνες των πλατφορμών και των ΟΤΑ΄s και να εξασφαλισθεί μια πιο δίκαιη και πιο ισορροπημένη ψηφιακή ενιαία αγορά

4. ΝΕΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ – Ενθάρρυνση των εθελοντικών πρωτοβουλιών για τη δίαιτα και τη διατροφή για τις τοπικές υπηρεσίες τροφίμων αντί για οριζόντια νομοθεσία της Ε.Ε.

5. ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ – Ανάδειξη της ανάγκης για καταπολέμηση της έλλειψης δεξιοτήτων στο κλάδο.

Υπενθυμίζεται ότι η HOTREC εκπροσωπεί 2.000.000 επιχειρήσεις οι οποίες σε ποσοστό 90% είναι μικρομεσαίες. Πρόκειται για τον κλάδο που προσφέρει περισσότερα από 460 δισ. ευρώ στην ευρωπαϊκή οικονομία και συμβάλλει με 126 δισ. ευρώ στα έσοδα των κρατών μελών της HOTREC. Επίσης φτάνει τα 12 εκατ. εργαζόμενους, ενώ μόνο τα τελευταία τέσσερα χρόνια δημιούργησε 1.600.000 νέες θέσεις εργασίας στην Ευρώπη.

 

Ακολουθήστε το etravelnews.gr στο Instagram

Post Tags
Share Post