Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2019

Αλέξανδρος Αγγελόπουλος: Η οικονομία της φιλοξενίας είναι η διέξοδος για την Ελλάδα

Η οικονομία της φιλοξενίας είναι το επιχειρηματικό οικοσύστημα στο οποίο στηρίζεται η Ελλάδα, καθώς αποτελείται από τουλάχιστον 400 επαγγέλματα, αναφέρει μεταξύ άλλων στη συνέντευξη που παραχώρησε στο portal epixeiro.gr, o Διευθύνων Σύμβουλος του oμίλου Aldemar Resorts, Αλέξανδρος Αγγελόπουλος.

Διαβάστε τα σημαντικότερα σημεία της συνέντευξης του κ. Αγγελόπουλου:

 

1. «Η λανθασμένη και περιοριστική αναφορά στην οικονομία της φιλοξενίας ως “τουρισμό”, απέτυχε να αναδείξει την προοπτική του μεγαλύτερου επιχειρηματικού οικοσυστήματος της Ελλάδας.

Η οικονομία της φιλοξενίας είναι το επιχειρηματικό οικοσύστημα στο οποίο στηρίζεται η Ελλάδα. Μπορεί να απορροφήσει τα ταλέντα της χώρας ανεξάρτητα από τον τομέα εξειδίκευσής τους και χωρίς αποκλεισμούς, κυρίως, αξιοποιώντας το σύνολο των δεξιοτήτων τους σε συνδυασμό με τις νέες τεχνολογίες που αναπτύσσονται. Δεν πρέπει να εκπλήσσει ότι οι μεγαλύτερες καινοτομίες σε Ευρωπαϊκό επίπεδο είναι στον τομέα των υπηρεσιών. Παραδείγματα όπως, η Uber, η Airbnb, δείχνουν ότι η Ευρώπη προσανατολίζεται σε μία οικονομία υπηρεσιών που αξιοποιεί όλο το φάσμα της εξειδίκευσης των νέων ακόμη κι αν δεν έχει πετύχει το ιδανικό μείγμα παραδοσιακών και νέων μεθόδων».

2. «Μοναδική συμβουλή προς τους νέους ανθρώπους, αποφοίτους και μη, είναι να έχουν υπομονή και ρεαλισμό για το ποια επαγγέλματα είναι αυτά που έχουν προοπτική στην Ελλάδα. Καλώς ή κακώς, η οικονομία της φιλοξενίας είναι η διέξοδός μας. Ευτυχώς, αποτελείται από τουλάχιστον 400 επαγγέλματα. Ας διαλέξουν ελεύθερα και να τολμούν να ζητάνε συμβουλές. Να εμπιστεύονται το μυαλό και τα χέρια τους περισσότερο απ’ ότι την ευκολία που υπόσχονται οι νέες τεχνολογίες».

3. «Ταλέντο υπάρχει πολύ στην Ελλάδα. Δυστυχώς, αυτά που λείπουν πολλές φορές είναι η κατεύθυνση και οι στόχοι, με αποτέλεσμα να μη δίδεται προστιθέμενη αξία στα ταλέντα. Καθήκον της επιχειρηματικής κοινότητας, των πολιτικών και των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων είναι να κατευθύνουν το ταλέντο, να το ελευθερώσουν και να το βάλουν σε χρήση. Στην αντίθετη περίπτωση, το ταλέντο εκδηλώνεται με αντίδραση, βία και απογοήτευση.  Εξίσου σημαντικό είναι η σταδιακή επανένταξη του ταλέντου στην κοινωνία και ο εξορθολογισμός της σχέσης του με την τεχνολογία που απορροφά, ευνουχίζει και τελικά απομονώνει δημιουργικούς ανθρώπους, αντί να αποτελεί εργαλείο για το μέλλον τους.

Στην πράξη, τα «αγαθά κόποις κτώνται» και είναι έργο ζωής να βάλουμε τα ταλέντα και την ευφυΐα των νέων ανθρώπων σε χρήση για να αντιμετωπίσουμε τη μεγαλύτερη πρόκληση στην ιστορία μας. Να βγούμε από την κρίση με όραμα, στόχευση και προοπτική».

 

Διαβάστε ΕΔΩ ολόκληρη τη συνέντευξη του κ. Αγγελόπουλου στο epixeiro.gr.