Σάββατο 6 Ιουνίου 2020

Αλέξανδρος Αγγελόπουλος: H μεγάλη εξάρτηση του ελληνικού τουρισμού από τους tour operators είναι προβληματική

H μεγάλη εξάρτηση του ελληνικού τουρισμού από τους tour operators είναι προβληματική, όσο αυτοί ελέγχουν και τις αεροπορικές εταιρείες, αναφέρει μεταξύ άλλων σε συνέντευξη που παραχώρησε στο portal euro2day.gr, ο αντιπρόεδρος του ομίλου Aldemar Resorts, Αλέξανδρος Αγγελόπουλος.

 

Διαβάστε τα σημαντικότερα σημεία της συνέντευξης του κ. Αγγελόπουλου

 

1. «Κόσμος ήρθε, χωρίς όμως να αφήσει τα χρήματα που αντιστοιχούν στο ρεύμα του τουρισμού που καταγράφηκε. Ας ρίξουμε μια ματιά στους αριθμούς: Οι αφίξεις σημείωσαν αύξηση κατά 89% από το 2005 ως το 2017 (27,2 εκατ. το 2017). Οι διανυκτερεύσεις αυξήθηκαν κατά 36,8% (209,8 εκατ. το 2017). Τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 32,4% (14,2 δισ. ευρώ το 2017). Η μέση κατά κεφαλή δαπάνη μειώθηκε κατά 30% (522,3 ευρώ το 2017). Η μέση δαπάνη ανά διανυκτέρευση μειώθηκε κατά 3,2% (67,7 ευρώ το 2017) και η μέση διάρκεια παραμονής μειώθηκε κατά 27,6% (7,7 ημέρες το 2017)».

2. «Online πωλήσεις και tour operators: Και τα δύο εξίσου απαραίτητα, αλλά οι συνεχιζόμενες και αυξανόμενες χρεοκοπίες tour operators και αεροπορικών εταιρειών πρέπει να φοβίζουν. Οι tour operators βάζουν τον κύριο όγκο των αεροπλάνων στη χώρα μας και «εγγυώνται έναν όγκο κρατήσεων». Οι online κρατήσεις απαιτούν «ελεύθερες» αεροπορικές θέσεις και υγιείς αεροπορικές εταιρείες. Το ιδανικό είναι να συνειδητοποιήσουν όλοι πως χρειάζονται ο ένας τον άλλο, γιατί η φιλοξενία είναι μια σύνθετη οικονομική δραστηριότητα στην οποία η σχέση μεταξύ των μερών είναι σχέση αλληλοσυμπλήρωσης. Προφανώς και η εξάρτηση από τους tour operators είναι προβληματική, όσο αυτοί ελέγχουν και τις αεροπορικές».

3. «Το «Sympossio» ήταν μια απάντηση στην ανάγκη προβολής της Ελλάδας στη βάση του μεγαλύτερου ανταγωνιστικού της πλεονεκτήματος, της γαστρονομίας. Από κάθε γωνιά της Ελλάδας δεχόμαστε προτάσεις συνεργασίας που ξεφεύγουν από το αρχικό πλάνο και κινούνται άνετα ανάμεσα σε κλάδους, φορείς και επιχειρήσεις με συμβατό τρόπο σκέψης και όραμα».

 

Διαβάστε ΕΔΩ ολόκληρη τη συνέντευξη του κ. Αγγελόπουλου στο euro2day.gr.

 

Ακολουθήστε το etravelnews.gr στο Instagram