Οι προϋποθέσεις, οι συντονισμένες πολιτικές, η χρηματοδότηση και οι επενδύσεις που απαιτούνται ώστε να προχωρήσει ταχύτατα ο διαρθρωτικός μετασχηματισμός των οικονομιών σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, με στόχο τη μετάβαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην εποχή της βιώσιμης ανάπτυξης ήταν τα βασικά θέματα που συζητήθηκαν στο πλαίσιο Διαδικτυακής Ημερίδας που διοργάνωσε η Τράπεζα Πειραιώς με θέμα «Βιώσιμη Τραπεζική: Χρηματοδοτώντας το αύριο».
Ανάμεσα στους ομιλητές ήταν ο Πρόεδρος της ΤΕΜΕΣ, της ιδιοκτήτριας εταιρείας της Costa Navarino, Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε ιδιαιτέρως στην Costa Νavarino ως μια επένδυση με μεγάλη οικονομική σημασία, αλλά και παράλληλα με θετική επίπτωση στο περιβάλλον και την κοινωνία.
Πρόκειται για μια επένδυση ύψους 650 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 450 εκατ. ήταν ίδια κεφάλαια, με προοπτική να υπερβεί τα 2,5 δισ. όταν ολοκληρωθεί, έχοντας δημιουργήσει περισσότερες από 11.000 θέσεις εργασίας.
Ο κ. Κωνσταντακόπουλος έδωσε έμφαση στο μοντέλο αειφόρου επιχειρηματικότητας που εφαρμόζει η ΤΕΜΕΣ, με την Costa Navarino να έχει στη δεκαετία λειτουργίας του, οικονομικό αποτύπωμα άνω των 2 δισ. ευρώ και να καταγράφει άνω του 10% της επένδυσης ως θετικό αποτύπωμα στο περιβάλλον και την κοινωνία.
Επιπλέον, σύμφωνα με ρεπορτάζ στο mononews.gr, ο κ. Κωνσταντακόπουλος μεταξύ άλλων ανέφερε:
– Τα ψευτοδιλήμματα ανάπτυξη ή προστασία του περιβάλλοντος δεν υπάρχουν πια, έχουν ξεπεραστεί, κάθε επένδυση στο περιβάλλον μεγιστοποιεί την απόδοση της οικονομικής επένδυσης.
– Η παραλία είναι το σπίτι μας, είναι όμως και το σπίτι της Καρέτα – Καρέτα. Είχαμε 19.000 γεννήσεις χελωνών, περισσότερες από 580 φωλιές στην παραλία. Και μάλιστα όταν στο peak της σεζόν έχουμε 2.000 φιλοξενούμενους στις μονάδες μας.
– Στην Costa Navarino εξελίσσεται το μεγαλύτερο πρόγραμμα μεταφύτευσης ελαιοδέντρων στην Ευρώπη. Μέχρι τώρα έχουν μεταφυτευτεί 6.500 ελιές, με το κόστος μεταφύτευσης να ανέρχεται στα 400 ευρώ ανά δένδρο.
– Θέλουμε να γίνει η Μεσσηνία διεθνής προορισμός. Ένας τόπος που θα θέλουν οι άνθρωποι να ζήσουν εδώ. Μας επισκέπτονται διότι θέλουν να ζήσουν την εμπειρία. Αγοράζουν σπίτια στην περιοχή και αυτό είναι ένα σημαντικό κομμάτι επενδύσεων και είναι σημαντικό για την ανάπτυξη του τουρισμού.
– Έχουμε συμβάλει στη δημιουργία Περιβαλλοντικού Παρατηρητηρίου στη Μεσσηνία για τη μελέτη της κλιματικής αλλαγής. Κάθε χρόνο έρχονται 300 ερευνητές και φοιτητές.
– Ταξιδεύω σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας και οι Δήμαρχοι με ρωτάνε συχνά: «Τι να κάνουμε για να αναπτύξουμε τον τόπο μας τουριστικά;». Τους απαντώ: «Τίποτα περισσότερο από αυτά που θα κάνατε για τους δημότες σας. Όσοι επισκέπτονται τη χώρα μας θέλουν την ζήσουν την εμπειρία, αυτό πρέπει να τους προσφέρουμε».