Σάββατο 25 Ιουνίου 2022

Χωρίς κεντρικό κτήριο το νέο αεροδρόμιο της Πάρου!

AIRPORT41

Νέο, υπερσύγχρονο διάδρομο για προσγειώσεις και απογειώσεις, αλλά όχι κεντρικό κτήριο θα διαθέτει, όπως όλα δείχνουν, το προσεχές καλοκαίρι το υπό κατασκευή νέο αεροδρόμιο της Πάρου.

Το έργο της κατασκευής του νέου διαδρόμου έχει προχωρήσει, όμως τα αεροσκάφη δεν θα μπορούν να κάνουν χρήση του αφού δεν έχει κατασκευαστεί κανένα από τα υπόλοιπα έργα που είναι απαραίτητα. Απουσιάζουν κτήριο αεροσταθμού, οδός πρόσβασης και πυροσβεστικός σταθμός.

Τα έργα που ξεκίνησαν 2012 αφορούσαν μόνο την κατασκευή του διαδρόμου και όχι τις υπόλοιπες εγκαταστάσεις. Αυτό επιχειρήθηκε να γίνει στο τέλος της προηγούμενης χρονιάς με την ανάθεση της κατασκευής των υπόλοιπων έργων. Η ανάθεση επιχειρήθηκε να γίνει με επέκταση της υφιστάμενης σύμβασης ως «συνοδά έργα» του διαδρόμου και με την αιτιολογία ότι η ξεχωριστή δημοπράτηση των έργων θα σήμανε μεγάλες καθυστερήσεις για την ολοκλήρωσή τους.

Ωστόσο η Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων μπλόκαρε την ανάθεση των έργων θεωρώντας ότι δεν πρόκειται για «συνοδά έργα», αλλά για νέα έργα, για τα οποία πρέπει να ακολουθηθούν όλες οι διαδικασίες από την αρχή.

Οι υπηρεσίες του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κατέθεσαν αίτηση κατά της απόφασης της Αρχής, η οποία όμως, όπως αναφέρουν τελευταίες πληροφορίες, απορρίφθηκε.

Η δημοπράτηση και η ολοκλήρωση των έργων υπολογίζεται ότι θα χρειαστεί περίπου δύο – τρία χρόνια και, όπως σημειώνεται από παράγοντες του τουρισμού αλλά και της αεροπορικής αγοράς, στο διάστημα αυτό η εξυπηρέτηση του νησιού θα συνεχίσει να είναι υποτυπώδης. Επιπλέον οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι και ο νέος διάδρομος αν δεν χρησιμοποιείται για την περίοδο που θα χρειαστεί για την κατασκευή των υπόλοιπων έργων θα υποστεί φθορές από την εγκατάλειψη.

Πηγή: www.euro2day.gr

Δείτε ΕΔΩ ολόκληρο το άρθρο της Μάρως Τσαντήλα στο www.euro2day.gr

Share Post