Πέμπτη 13 Μαρτίου 2025

Απόλυτα πετυχημένο το 5ο Mediterranean Yacht Show στο Ναύπλιο

Σε μια ιδιαίτερα επιτυχημένη διοργάνωση εξελίχθηκε το 5ο Mediterranean Yacht Show, το οποίο έλαβε χώρα από τις 28 Απριλίου έως την 1η Μαΐου, με περισσότερα από 107 πολυτελή επανδρωμένα σκάφη που διατίθενται προς ναύλωση να συμμετέχουν και περισσότερους από 400 επαγγελματίες από όλο τον κόσμο να επισκέπτονται το show. Επιπλέον, δύο αναγνωρισμένοι και βραβευμένοι Σεφ και οι δύο με 2 αστέρια Michelin, ήταν μέλη της κριτικής επιτροπής του ιδιαίτερα απαιτητικού Chefs’ Competition. Η πόλη και το λιμάνι του Ναυπλίου αποτέλεσαν για ακόμα μια φορά την ιδανική τοποθεσία για τη φιλοξενία αυτής της ετήσιας γιορτής του θαλάσσιου τουρισμού στην Ελλάδα, η οποία φέτος προσέλκυσε περισσότερες συμμετοχές από τα υπόλοιπα διεθνή shows.

Τα πληρώματα των σκαφών είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τις ικανότητες και τη δημιουργικότητά τους στο γαστρονομικό διαγωνισμό, ο οποίος φέτος είχε σαν θέμα του το Surf ’n’ Turf, μια ιδιαίτερα απαιτητική πρόκληση για τους συμμετέχοντες.

Στο πλαίσιο της δημιουργίας ενός πιάτου που να συνδυάζει τα θαλασσινά με το κόκκινο κρέας, οι Σεφ κατάφεραν να εντυπωσιάσουν την κριτική επιτροπή με τη φαντασία και την πρωτοτυπία τους. Προϊόντα τοπικής παραγωγής από τη γη και τη θάλασσα χρησιμοποιήθηκαν στο μέγιστο και κάθε πιάτο ανέδειξε τη μεγάλη ποικιλία φρέσκων υλικών που παράγει η Ελλάδα. Χρησιμοποιώντας μια ευρεία γκάμα από θαλασσινά και ψάρια καθώς και κόκκινο και λευκό κρέας ακόμα και φουά γκρα, οι διαγωνιζόμενοι παρουσίασαν πολλές παραλλαγές στο θέμα. Κάποια πιάτα ήταν κλασικά ενώ άλλα πιο μοντέρνα, ωστόσο οι κριτές συμφώνησαν σε ένα πράγμα: το άριστο επίπεδο παρουσίασης και τεχνογνωσίας.

Τα yachts που συμμετείχαν στο διαγωνισμό, είχαν επίσης την ευκαιρία να συμμετέχουν και στο διαγωνισμό Tablescaping, στον οποίο αξιολογείται το ταλέντο των πληρωμάτων στο στήσιμο ενός τραπεζιού που χαρακτηρίζεται από κομψότητα.

 

 

Η κριτική επιτροπή του διαγωνισμού στην Κατηγορία Α’ αποτελούνταν από τη Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, βραβευμένη Σεφ και ιδιοκτήτρια του βραβευμένου με 2 αστέρια Michelin εστιατορίου Funky Gourmet στην Αθήνα. Επίσης το βραβευμένο με 2 αστέρια Michelin Σεφ Antonio Mellino, ιδιοκτήτη του εστιατορίου Quattro Passi στο Νεράνο και έμπειρο κριτή σε αντίστοιχους διαγωνισμούς, ο οποίος γνωρίζει ακριβώς τι χρειάζεται ένα πιάτο για να διεκδικήσει την πρωτιά καθώς και την broker Sarah Sebastian. Ο διαγωνισμός διεξήχθει την Κυριακή 29 Απριλίου και οι συμμετέχοντες Σεφ παρουσίασαν εντυπωσιακά πιάτα που δελέασαν τους κριτές.

Στην κατηγορία Α’ Platinum τη Γεωργιάννα Χιλιαδάκη συνόδευσαν στην κριτική επιτροπή οι brokers Sophia Tutino και Maarten Janssen, οι οποίοι κατέχουν μεγάλη γαστρονομική εμπειρία συμμετέχοντας ως κριτές σε αντίστοιχους διαγωνισμούς. Οι διαγωνιζόμενοι Σεφ υποβλήθηκαν στη δοκιμασία τη Δευτέρα 30 Απριλίου και οι ξεχωριστές δημιουργίες τους έβαλαν σε διλήμματα τους κριτές, οι οποίοι ήταν ιδιαίτερα εντυπωσιασμένοι με την παρουσίαση, καθώς και την πρωτότυπη προσέγγιση στο φετινό θέμα.

 

Κατηγορία Α’

Η κατηγορία Α’ απευθύνεται σε yachts με ημερήσιο ναύλο στην υψηλή σεζόν μέχρι 6.999 ευρώ. Οι Σεφ δημιούργησαν πιάτα τα οποία αντιπροσώπευσαν ιδανικά το θέμα Surf ‘n’ Turf και οι καλύτερες συμμετοχές επιλέχθηκαν για την προσοχή στη λεπτομέρεια, τη γεύση και τη συνολική ικανότητα.

 

Κατηγορία Α’ Platinum

Σε αυτή την κατηγορία μπορούν να λάβουν μέρος yachts με ημερήσιο ναύλο στην υψηλή σεζόν από 7.000 ευρώ και πάνω. Το επίπεδο των πιάτων ήταν ιδιαίτερα υψηλό, επαναπροσδιορίζοντας το κλασικό θέμα και προσδίδοντας σύγχρονες πινελιές που αντανακλούν τις διεθνείς τάσεις.

 

Μετά από δύο ημέρες μαγειρικής, γευσιγνωσίας και κριτικής, οι νικητές του απαιτητικού Chefs’ Competition και Tablescaping Competition ανακοινώθηκαν στο αποχαιρετιστήριο πάρτι του 5ου Mediterranean Yacht Show, το οποίο πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 1η Μαΐου στον Πολυχώρο Φουγάρο.