Τα προβλήματα στη δημόσια τουριστική εκπαίδευση στην Ελλάδα, συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια του συνεδρίου τουρισμού που διοργάνωσαν χθες τα πέντε διμερή Επιμελητήρια στη Θεσσαλονίκη, με θέμα «Ποιότητα στη μαζικότητα – Η συνταγή της επιτυχίας».
Το υπουργείο Παιδείας δεν έχει αντιληφθεί τι εστί τουριστική εκπαίδευση παρότι η ελληνική οικονομία βασίζεται στην οικονομία του τουρισμού, υποστήριξε η Ξένη Γερνά, διευθύντρια ΙΕΚ Θεσσαλονίκης του υπουργείου Τουρισμού.
Τα κενά που καταγράφονται στον τομέα της εκπαίδευσης, οφείλονται στον ανεπαρκή σχεδιασμό των προγραμμάτων σπουδών, στις αλληλεπικαλύψεις μεταξύ τμημάτων, στη χορήγηση πτυχίων χωρίς προηγούμενη πρακτική άσκηση των σπουδαστών, είπε η κυρία Γερνά η οποία δήλωσε ότι αρκετά προβλήματα προκύπτουν από την απουσία επικοινωνίας και διασύνδεσης μεταξύ των φορέων, ιδιωτικών και δημόσιων.
Η απουσία καλού προγραμματισμού στο χώρο της εκπαίδευσης έχει σαν αποτέλεσμα να υπάρχει υπερπροσφορά στα τμήματα μαγειρικής τέχνης, ενώ από την άλλη δεν υπάρχει ούτε καν αυτόνομο μάθημα housekeeping.
Η κα. Γερνά επισήμανε ότι στη χώρα μας, με τόσο ανεπτυγμένη τουριστική βιομηχανία, δεν υπάρχει ούτε ένα ξενόγλωσσο εκπαιδευτικό πρόγραμμα.
Με παρέμβασή του ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ), Γρηγόρης Τάσιος, πρότεινε να κάνει ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), μία σχολή για ξενοδόχους.
Πηγή: www.voria.gr