Σε διπλασιασμό των Τούρκων τουριστών στην Ελλάδα, που το 2015 σημείωσαν ρεκόρ με σχεδόν 1.150.000 αφίξεις, προσβλέπουν φέτος οι εκπρόσωποι τουριστικών φορέων στη Βόρεια Ελλάδα και στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, ως αποτέλεσμα της επικείμενης κατάργησης της βίζας για Τούρκους πολίτες που εισέρχονται στη ζώνη Σένγκεν.
Ειδικά για τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου ευελπιστούν πως η αυξημένη ζήτηση των γειτόνων θα καλύψει σημαντικό μέρος των ζημιών που έχουν υποστεί λόγω του προσφυγικού.
Η απόφαση της Κομισιόν να ζητήσει από τα εθνικά Κοινοβούλια των κρατών – μελών την κατάργηση της υποχρέωσης προξενικών θεωρήσεων (βίζα) για τους Τούρκους πολίτες ως τα τέλη Ιουνίου έγινε δεκτή με μεγάλη ικανοποίηση από τους παράγοντες του εσωτερικού τουρισμού, οι οποίοι προσβλέπουν στην πολλά υποσχόμενη αγορά της γειτονικής χώρας.
Σύμφωνα με τον τουριστικό πράκτορα και αντιπρόεδρο του Ελληνοτουρκικού Επιμελητηρίου Β. Ελλάδος, Στέφανο Χατζημανώλη: «Στη χειρότερη περίπτωση, για την περιοχή μας η κατάργηση της βίζας θα σημάνει σχεδόν διπλασιασμό των αφίξεων, υπό την προϋπόθεση ότι θα στελεχωθούν τα σημεία εισόδου για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στη ζήτηση».
Όμως, το πρόσφατο παράδειγμα από το καρναβάλι της Ξάνθης δεν είναι ενθαρρυντικό. Τούρκοι επισκέπτες, που επέβαιναν σε 308 πούλμαν, χρειάστηκε να περιμένουν πολλές ώρες στο μεθοριακό σταθμό των Κήπων προτού εισέλθουν στη χώρα μας.
Όπως διευκρινίζεται, η ελεύθερη είσοδος στην Ελλάδα και στις άλλες χώρες της Ζώνης Σένγκεν χωρίς υποχρέωση βίζας θα αφορά μια μάζα μεταξύ 10 – 15 εκατομμυρίων Τούρκων πολιτών, από το σύνολο των 70 και πλέον εκατομμυρίων κατοίκων της γειτονικής χώρας. Αυτοί είναι που, σύμφωνα με την Ένωση Τουριστικών Πρακτόρων Τουρκίας, ταξιδεύουν στην Ευρώπη για τουριστικούς λόγους και άρα αυτοί που θα σπεύσουν να εκδώσουν νέο βιομετρικό διαβατήριο, που αποτελεί προϋπόθεση για την κατάργηση της βίζας από την 1η Ιουλίου.
Μέχρι σήμερα, οι δυνητικοί Τούρκοι επισκέπτες έχουν υποχρέωση έκδοσης βίζας στα γραφεία των ελληνικών προξενικών αρχών ή μέσω γραφείων, μια χρονοβόρα διαδικασία που φτάνει σε κόστος μέχρι και τα 120 ευρώ το άτομο μαζί με τις προμήθειες των μεσαζόντων.
Οι περιοχές που θα επωφεληθούν άμεσα από την κατάργηση της υποχρέωσης αυτής είναι κυρίως τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και η Βόρεια Ελλάδα, λόγω γεωγραφικής εγγύτητας και δυνατότητας γρήγορης οδικής μετάβασης.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο των ξενοδόχων και του Οργανισμού Τουρισμού της Θάσου, Αριστείδη Πέτκο: «ο Τούρκος τουρίστας έχει πολύ καλή συμπεριφορά, ξοδεύει για τις διακοπές του όπως ο Έλληνας προ κρίσης, ψωνίζει και αγαπάει το καλό φαγητό, αλλά δεν συνηθίζει να κάνει πολλές διανυκτερεύσεις στο ίδιο μέρος. Συνδυάζει τις διακοπές του με επισκέψεις σε μνημεία της Καβάλας, να μείνει δύο μέρες στη Θάσο, μετά να περιηγηθεί στη Θεσσαλονίκη και πάει για λίγο και στη Χαλκιδική».
Η Χίος αποτελεί ίσως τον υπ’ αριθμόν ένα τουριστικό προορισμό των Τούρκων, που επισκέπτονται κατά δεκάδες χιλιάδες το ακριτικό νησί από τη Σμύρνη και τις γύρω περιοχές. Πέρυσι καταγράφηκαν 82.000 αφίξεις Τούρκων, υπερδιπλάσιες από τις 40.000 του 2013.
«Στην περιοχή της Ανατολικής Θράκης και της Ραιδεστού ζουν έξι εκατομμύρια άνθρωποι και άλλα 20 εκατομμύρια στην ευρύτερη περιοχή της Κωνσταντινούπολης. Η κατάργηση της βίζας θα δώσει τη δυνατότητα σε πολλούς απ’ αυτούς να ταξιδέψουν την τελευταία στιγμή με το αυτοκίνητό τους για διακοπές στην Ελλάδα. Αυτό μας δημιουργεί μίνιμουμ προσδοκίες για διπλασιασμό των επισκεπτών φέτος», υπογράμμισε ο Γρηγόρης Τάσιος, πρόεδρος των Ξενοδόχων της Χαλκιδικής και γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ).
Πηγή: www.ethnos.gr
Δείτε ΕΔΩ ολόκληρο το άρθρο του Βασίλη Ιγνατιάδη στο ethnos.gr