Ένα σημαντικό μερίδιο από την «πίτα» των άνω των 4.000.000 Ρώσων τουριστών που επισκέπτονται κάθε χρόνο την Τουρκία και από τα πάνω από 5.000.000.000 ευρώ που ξοδεύουν κάνοντας τις διακοπές τους στη γειτονική χώρα, διεκδικεί ο ελληνικός τουρισμός, που φιλοδοξεί να επωφεληθεί από τις «ψυχροπολεμικές» εξελίξεις στις ρωσοτουρκικές σχέσεις.
Εμπόδια στις υψηλές προσδοκίες βάζουν, ωστόσο, οι νέες διαδικασίες θεώρησης βίζας για τους Ρώσους πολίτες που επιθυμούν να εισέλθουν σε χώρα της Ζώνης Σένγκεν, οι οποίες απαιτούν αυτοπρόσωπη παρουσία τους για τη λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων. Σε μεγάλο μέρος της αχανούς ρωσικής επικράτειας δεν παρέχεται σήμερα αυτή η δυνατότητα και τα υπουργεία Τουρισμού και Εξωτερικών της χώρας μας δίνουν αγώνα δρόμου για τη δημιουργία νέων visa centers.
«Ρεαλιστικός στόχος του κλάδου είναι να φτάσουμε στα μεγέθη του 2013, δηλαδή στους 1.300.000 επισκέπτες», αναφέρει ο γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων και πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής, Γρηγόρης Τάσιος. Ο ίδιος προσπαθεί, πάντως, να κρατήσει χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών, με δεδομένο ότι δεν υπάρχει η κατάλληλη υλικοτεχνική υποδομή για την έκδοση βιομετρικής βίζας.
Σε ό,τι αφορά τις κρατήσεις, αυτές βρίσκονται «παγωμένες» προς το παρόν στα περσινά επίπεδα και οι όποιες τάσεις θα φανούν από το νέο χρόνο, μέχρι το Μάρτιο. Οι Ρώσοι πολίτες τηρούν στάση αναμονής, λόγω του γενικότερου κλίματος ανασφάλειας και θα αποφασίσουν την τελευταία στιγμή τον προορισμό των διακοπών τους.
Στον Όμιλο Μουζενίδη, το μεγαλύτερο εγχώριο tour operator για τη ρωσική τουριστική αγορά, με σχεδόν 250.000 αφίξεις φέτος, επικρατεί «προσγειωμένη αισιοδοξία», σύμφωνα με την έκφραση του Σπάρτακου Μιχαηλίδη, υπεύθυνου του τμήματος κρατήσεων του ομίλου. «Μη νομίζει κανείς πως τα 4 εκατ. όσων θα πήγαιναν στην Τουρκία θα έρθουν μαζικά στην Ελλάδα. Πιστεύω πως από 700.000 μπορούμε να φτάσουμε στο ένα εκατομμύριο», τονίζει ο κ. Μιχαηλίδης.
Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχουν πολλές μεγάλες πόλεις της Ρωσίας που δεν έχουν σήμερα κάλυψη από κάποιο visa center για την έκδοση βιομετρικής βίζας. «Π.χ. το Κράσνογιαρσκ έχει ένα εκατομμύριο κατοίκους και το κοντινότερο visa center είναι στη Μόσχα, που απέχει 5.000 χιλιόμετρα. Μέχρι το Σεπτέμβριο, κάποιος που ήθελε να έρθει στην Ελλάδα έδινε τα έγγραφα στο τουριστικό γραφείο και του ερχόταν η βίζα. Τώρα χρειάζεται να πετάξει ως τη Μόσχα για να δώσει αποτυπώματα. Δεν υπάρχει περίπτωση να το κάνει».
Σύμφωνα με τον Αλέξανδρο Αγγελόπουλο, εντεταλμένο σύμβουλο του ομίλου Aldemar και μέλος του ΔΣ του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), για να κερδίσει η Ελλάδα μερίδιο από τη ρωσική αγορά, θα πρέπει κατ’ αρχάς να ολοκληρωθεί άμεσα ο διαγωνισμός του αναδόχου των visa centers. Χαρακτηρίζει μάλιστα ως εγκληματική την καθυστέρηση που παρατηρείται. «Θα πρέπει να υπάρχουν σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Ρωσίας visa centers, με επάρκεια προξενικών υπαλλήλων, ώστε η διαδικασία για τη χορήγηση βιομετρικής visa να προχωρά γρήγορα», τονίζει.
Την ίδια ώρα στην τουρκική τουριστική «βιομηχανία» επικρατεί πανικός, καθώς ο πρόεδρος Πούτιν απαγόρευσε τα τουριστικά πακέτα προς τη γειτονική χώρα.
Οι Ρώσοι είναι δεύτεροι στη λίστα των ξένων επισκεπτών στη γειτονική χώρα, μετά τους Γερμανούς. Το μεγαλύτερο πλήγμα θα δεχτεί η περιοχή της Αττάλειας, βορειοδυτικά της Κύπρου, την οποία επιλέγει το 78% των Ρώσων τουριστών. Φέτος έκαναν τις διακοπές τους εκεί 2,8 εκατομμύρια Ρώσοι, από τα 3,3 εκατομμύρια που βρέθηκαν σε ολόκληρη τη χώρα.
Πηγή: www.ethnos.gr
Δείτε ΕΔΩ το άρθρο του Βασίλη Ιγνατιάδη και της Έφης Καραγεώργου στο ethnos.gr