της Φιλίας Τούντα ΜΒΑ, Ba. – Guest Relations Consultant
Η αντίστροφη μέτρηση για τον τουρισμό όλης της τουριστικής Ελλάδας έχει ξεκινήσει.
Δεν πρέπει να μας εφησυχάζει πλέον καμία καλή σε αριθμούς αφίξεων τουριστική χρονιά.
Στην Κρήτη οι τιμές των καταλυμάτων, ιδιαίτερα των οικογενειακών, υπήρξαν πολύ χαμηλές, η άναρχη ανάπτυξη και η «παραξενοδοχία» ανθούσες και το συνολικό προσφερόμενο προϊόν ευάλωτο στον ανταγωνισμό των άλλων τουριστικών προορισμών της Μεσογείου. Απαιτείται ένας νέος προσανατολισμός που θα δώσει το βάρος στην προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος, στην υποδομή, στην αναβάθμιση των προσφερόμενων υπηρεσιών, στην τήρηση των νόμων και την ανάπτυξη τουριστικής-επαγγελματικής συνείδησης, τόσο στον ιδιωτικό τομέα όσο και στο δημόσιο χώρο. Αυτή τη στιγμή, τουλάχιστον στην Κρήτη δεν υπάρχει ισορροπία κλινών ανά κατηγορία. Η παραξενοδοχία «πουλάει όσο – όσο» με αποτέλεσμα να επιδρά αρνητικά στις πληρότητες των νόμιμων ξενοδοχειακών κλινών. Ο νόμος της προσφοράς και της ζήτησης λειτουργεί αρνητικά για τον τουρισμό της Κρήτης και οι φετινές αναμενόμενες «καλές» πληρότητες δεν συνοδεύονται από ουσιαστικό οικονομικό κέρδος. Η έλλειψη προγραμματισμού είναι εμφανής και όποιος δεν το παραδέχεται είναι κακόπιστος και δεν αγαπά την Ελλάδα.
Οι επιχειρηματίες επενδύουν και δημιουργούν, όμως η πολιτεία αδιαφορεί για την δημιουργία υποδομών και οι τράπεζες πιέζουν τους επενδυτές μέσω των επιτοκίων.
Οι ξένοι τουριστικοί πράκτορες έχουν τη δυνατότητα επιλογής προορισμών. Και αν επιλέγουν την Κρήτη αυτό δεν σημαίνει πως θα συνεχίσουν να την επιλέγουν επ’ άπειρον, εφόσον οι πελάτες τους μεταφέρουν δριμύ κατηγορώ για τις υπηρεσίες του αεροδρομίου η για την υποβάθμιση του περιβάλλοντος, κ.τ.λ.
Τα συμπτώματα της λανθασμένης πρακτικής που ακολουθήθηκε είναι παντού ορατά στη Κρήτη: έλλειψη σωστής χωροταξικής κατανομής, έλλειψη αισθητικής, επενδύσεις σε μονάδες μεγαθήρια, τσιμέντο, ηχορύπανση. Άμεσα οι ίδιοι οι κάτοικοι και οι επιχειρηματίες πρέπει να σταματήσουν να καταστρέφουν και να ξεπουλούν τον τόπο τους. Να υποστηρίξουν με θερμό τρόπο τη σύνδεση του τουρισμού με τον πολιτισμό και την παράδοση των περιοχών. Να μείνουν αντίθετοι στη βιομηχανοποίηση του τουρισμού που μετατρέπει τα ακρογιάλια μας σε τόπους βιομηχανικού τουρισμού μακριά απ’ αυτό που υπαγορεύει το τουριστικό μας γίγνεσθαι και η ελληνική παράδοση. Αξίζει να γνωρίσουμε το παρελθόν μας, να βιώσουμε το παρόν μας και να οραματιστούμε το μέλλον μας, μέσα από σταθερούς κανόνες και αξίες και μέσα από πλαίσιο που συνδέει την κουλτούρα και την παράδοση με τους νεωτερισμούς και την εξέλιξη της τεχνολογίας. Οι επενδύσεις απαιτούν ελευθερία πρωτοβουλίας, αλλά και ταύτιση με τα οράματα.
Το μέλλον απαιτεί υψηλό επίπεδο παροχής υπηρεσιών χωρίς να διαφθαρούν άλλο οι περιοχές απ’ τις παρεμβάσεις.