Τετάρτη 12 Μαρτίου 2025

Ν. Χαρδαλιάς: Δεν ευθύνεται ο τουρισμός για την αύξηση των κρουσμάτων στη χώρα μας

«Ευθύνεται ο τουρισμός για την ανοδική τάση κρουσμάτων που παρατηρείται στη χώρα μας; Η απάντηση είναι κατηγορηματικά όχι».

Τα παραπάνω ανέφερε χθες (18/08/2020), κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των συντακτών, ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

O κ. Χαρδιαλιάς μεταξύ άλλων είπε:

 

– Θα ήθελα να κάνω μια αναφορά στη συζήτηση και τα δημόσια ερωτήματα που έχουν διατυπωθεί για την απόφασή μας να θέσουμε τις νήσους Πάρο και Αντίπαρο σε ειδικό καθεστώς περιορισμών και θα ήθελα να πω τα εξής:

Η μη ανακοίνωση συγκεκριμένου αριθμού κρουσμάτων ανά νησί, αλλά ανά Περιφερειακή Ενότητα, δε γίνεται για λόγους αδιαφάνειας. Γίνεται για να μην υπάρχουν αυθαίρετα συμπεράσματα και στοχοποίηση της κάθε περιοχής, μιας και ο αριθμός κρουσμάτων από μόνος του δεν είναι ο απόλυτος δείκτης της κάθε απόφασής μας.

 

 

– Στην Πάρο και στην Αντίπαρο δεν υπάρχει λόγος πανικού. Βεβαίως και υπάρχουν κρούσματα, όλα απομονωμένα μαζί με τις στενές επαφές τους, βεβαίως και υπάρχουν αρκετά κρούσματα σε όλη τη χώρα που είναι συνδεδεμένα με διακοπές ή επίσκεψη στα συγκεκριμένα νησιά, γι’ αυτό άλλωστε και οι σχετικές μας αποφάσεις, συστήνουμε όμως ψυχραιμία και τήρηση των μέτρων. Η κατάσταση είναι υπό απόλυτο έλεγχο, οι ιχνηλατήσεις έχουν μεγάλο εύρος αναζήτησης και δε χρειάζεται κανείς ούτε να δημιουργεί πανικό, αλλά και ούτε να αμφισβητεί τη δουλειά που έχει γίνει.

 

– Ευθύνεται ο τουρισμός για την ανοδική τάση κρουσμάτων που παρατηρείται στη χώρα μας; Η απάντηση είναι κατηγορηματικά όχι. Πρώτον, διότι με βάση το σύστημα των plf που συμπληρώνουν όλοι ανεξαιρέτως οι τουρίστες -και παγκοσμίως πρώτη εφαρμόζει η Ελλάδα, ώστε να πραγματοποιεί στοχευμένα δειγματοληπτικά τεστ- τα καταγεγραμμένα θετικά εισαγόμενα κρούσματα προσέξτε, είναι, 615 σε 319.379 ελέγχους που έχουν διεξαχθεί στις πύλες εισόδου από την 1η Ιουλίου, από τις οποίες έχουν εισέλθει συνολικά 2.592.853 άτομα. Τα 615 αυτά κρούσματα αντιπροσωπεύουν το 17% σε σύνολο 3.666 καταγεγραμμένων θετικών κρουσμάτων από 1 Ιουλίου έως και χθες. Αυτό σημαίνει ότι το 83% των κρουσμάτων είναι εγχώρια και έχουν προκληθεί από τη μη τήρηση μέτρων σε χώρους υψηλής συνάθροισης. Εξ ου και τα μέτρα ειδικού και τοπικού χαρακτήρα που έχουν ληφθεί, όπου έχουν εντοπιστεί εστίες μετάδοσης του ιού. Δεύτερον, υπάρχουν χώρες που δεν άνοιξαν στον τουρισμό και εμφανίζουν πολύ χειρότερες επιδόσεις όπως π.χ. το Ισραήλ ή η Νέα Ζηλανδία, που παρότι κράτησε κλειστά τα σύνορα της, λαμβάνει τώρα νέα μέτρα περιορισμού των μετακινήσεων, διότι καταγράφει νέα κρούσματα.

 

Ακολουθήστε το etravelnews.gr στα social media