Τετάρτη 12 Μαρτίου 2025

Βίντεο με τα πρωτόκολλα ασφαλείας για την επανεκκίνηση του τουρισμού από την Περιφέρεια Θεσσαλίας

O Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός σε συνέντευξη Τύπου (Δευτέρα 15 Ιουνίου) για την επανεκκίνηση του τουρισμού στη Θεσσαλία, παρουσίασε το νέο ενημερωτικό βίντεο που παρήγαγε η Περιφέρεια με τα  υγειονομικά πρωτόκολλα ασφαλείας που εφαρμόζουν όλες οι τουριστικές επιχειρήσεις στην περιοχή.

 

Δείτε το βίντεο

 

Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός

«Χρησιμοποιούμε  κάθε δυνατό εργαλείο για να στηρίξουμε στην πιο δύσκολη στιγμή τον ελληνικό τουρισμό, να στηρίξουμε τους ανθρώπους και τις επιχειρήσεις που ζουν από τον τουρισμό. Συνεργαζόμαστε με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και μάλιστα με την Ιατρική Σχολή για δωρεάν εκπαίδευση και κατάρτιση όλων των εργαζομένων και των επιχειρηματιών. Είμαστε η πρώτη Περιφέρεια η οποία έχει χρησιμοποιήσει πλατφόρμα τηλεϊατρικής για παροχή βοήθειας. Η συγκεκριμένη πλατφόρμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τα καταλύματα λόγω των ειδικών υγειονομικών συνθηκών. Έχουμε παράξει και προωθούμε βίντεο για την ασφαλή διαμονή των επισκεπτών στα καταλύματα.

Πιέζουμε συνεχώς την κεντρική κυβέρνηση, έχοντας πετύχει αρκετά μέχρι τώρα, διεκδικώντας ειδικά μέτρα για τη στήριξη του τουρισμού. Ζητήσαμε μείωση του ΦΠΑ στο σύνολο των τουριστικών επαγγελμάτων, αναστολή ή και διαγραφή του ΕΝΦΙΑ του 2020, αναστολή φορολογικών και ασφαλιστικών τελών και ρυθμίσεων μέχρι 30/09/2020 και ένταξη σε 36 δόσεις όλων των τελών του 2020. Άμεση ρευστότητα μέσω χρηματοδοτικών εργαλείων των τουριστικών επιχειρήσεων, σε οριζόντιο μέτρο με βάση τον κύκλο εργασιών τους, χωρίς τραπεζικά κριτήρια και με γρήγορες διαδικασίες. Επιδότηση των θέσεων εργασίας στις τουριστικές επιχειρήσεις και παράλληλα πρόβλεψη Ταμείου Ανεργίας για τους εργαζόμενους που δεν θα ανοίξουν τις  επιχειρήσεις τους.

Ήδη, έχουμε δώσει 16 εκατ. ευρώ  στο πρόγραμμα Ενίσχυση Ίδρυσης Τουριστικών Επιχειρήσεων μέσω του ΕΣΠΑ για να ενταχθούν όσο το δυνατόν περισσότερες θεσσαλικές επιχειρήσεις. Έχουμε δώσει 10 εκατ. στο ΤΕΠΙΧ για την ενίσχυση και επιδότηση των επιχειρήσεων που δανειοδοτούνται. Αξιολογούμε το πρόγραμμα «Επανεπενδύω στη Θεσσαλία» για τις εν λειτουργία επιχειρήσεις και το «Επενδύω στη Θεσσαλία» για νέες επιχειρήσεις συνολικού προϋπολογισμού περίπου 50 εκατ. ευρώ, ενώ την περασμένη Παρασκευή δώσαμε επιπλέον  50 εκατ. ευρώ στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων για να μπορέσουν να στηριχθούν όλοι οι εργαζόμενοι και να πάρουν το επίδομα των 800 και 600 ευρώ.

Διεκδικήσαμε την  αύξηση χρηματοδότησης  του κοινωνικού τουρισμού από 10 εκατ. ευρώ σε 30 εκατ. ευρώ με μεγαλύτερο αριθμό διανυκτερεύσεων και την ενεργοποίηση νέων προγραμμάτων για την ελληνική οικογένεια «Τουρισμός για Όλους». Είναι μια δύσκολη περίοδος για τον τουρισμό. Γνωρίζουμε ότι ο τουρισμός είναι αναπτυξιακό εργαλείο και συμβάλει στο 25% του εθνικού ΑΕΠ. Αλλά και όλη η οικουμένη γνωρίζει ότι η Ελλάδα και η Θεσσαλία είναι ασφαλείς προορισμοί. Είναι η ώρα της Ελλάδος. Μένουμε Ελλάδα, μένουμε Θεσσαλία. Στηρίζουμε τους δικούς μας ανθρώπους. Ενισχύουμε το εθνικό συναίσθημα αυτογνωσίας με επισκέψεις στα Μουσεία, στους ιστορικούς χώρους, στους εθνικούς δρυμούς κλπ. Είναι μια μεγάλη ευκαιρία να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, να στηρίξουμε τις περιοχές μας, να ενδυναμώσουμε την εθνική μας αυτογνωσία».

 

Εντεταλμένος σύμβουλος για τον Τουρισμό, Γιάννης Μπουτίνας

«Το τελευταίο διάστημα ο τουρισμός παγκοσμίως ζει πρωτόγνωρες καταστάσεις. Το ίδιο συμβαίνει και στην Ελλάδας μας, το ίδιο συμβαίνει και στην Περιφέρεια μας. Αεροδρόμια κλειστά, σύνορα κλειστά, τουριστικές επιχειρήσεις κλειστές, λόγω της πανδημίας. Συμπέρασμα, δεν υπάρχει τουριστικό προϊόν πουθενά σε όλο τον κόσμο. Η επιλογή για την Περιφέρεια Θεσσαλίας ήταν ή να μείνει σε μια γενική απραξία ή να βρει και να στοχεύσει πιθανές αγορές που θα άνοιγαν πρώτες.

Με μπροστάρη τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστό, την Περιφερειακή Αρχή και το Τμήμα Τουρισμού ξεκινήσαμε να μάθουμε ποιες τουριστικές αγορές θα μπορούσαν να ανοίξουν πιο γρήγορα. Έτσι λοιπόν κάναμε μια στόχευση πάνω στον ελληνικό τουρισμό, τον εσωτερικό τουρισμό, ο οποίος θα ήθελε και αυτός στήριξη και στον οδικό τουρισμό, μετακινούμενο από χώρες που θα μπορούσαν να φτάσουν είτε ως οικογένειες είτε ως παρέες στους τουριστικούς προορισμούς της Θεσσαλίας. Παράλληλα είμαστε έτοιμοι να στοχεύσουμε όποια αγορά ανοίγει, όποια νέα αεροπορική εταιρία φτάνει στην Ελλάδα και τη Θεσσαλία για να μπορέσουμε να έχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.

Μια τουριστική καμπάνια για να μπορέσει να φέρει αποτελέσματα πρέπει να περάσει ένα χρονικό διάστημα ενός ή και δύο χρόνων και να υπάρχει μια συνεχής μόχλευση. Όμως εδώ πάμε να κάνουμε μια πολύ γρήγορη επικοινωνιακή καμπάνια, με αναδιαμόρφωση όλων των στόχων και όλης της τουριστικής προβολής, η οποία μέσα σε 30 – 40 ημέρες θα προσπαθήσουμε να έχουμε μια σεζόν που θα ξεπεράσει τις 70 με 90 ημέρες για τη Θεσσαλία μας. Μια καμπάνια που θα στηριχτεί σε  digital marketing, που θα στηριχτεί στα social media που έχουν μεγαλύτερη διείσδυση και θα μπορέσει ο καθένας να δει πιο γρήγορα τις εμπειρίες που μπορεί να ζήσει στους τουριστικούς προορισμούς της Θεσσαλίας και τις μοναδικές ομορφιές της.

Ξέρουμε ότι βαδίζουμε σε αχαρτογράφητα νερά. Ξέρουμε ότι ο ιός παραμονεύει και οποιαδήποτε στιγμή μπορεί να υπάρξει έξαρση. Με τα πρωτόκολλα υγείας, με τη σωστή και έγκυρη πληροφόρηση αλλά και με την σωστή προώθηση των τουριστικών προορισμών πιστεύουμε ότι θα έχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα φέτος. Για να γίνουν όλα αυτά θα έπρεπε να στηριχτούν οι επιχειρήσεις. Από την πρώτη στιγμή πιέσαμε και κινηθήκαμε στο πεδίο των μέτρων στήριξης των επιχειρήσεων, των εργαζομένων αλλά και των ελληνικών νοικοκυριών».

 

Ακολουθήστε το etravelnews.gr στα social media