Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2022

Έργα 43 εκατ. για τη βελτίωση των υποδομών του νέου αεροδρομίου της Πάρου

Εγκρίθηκε η ένταξη του έργου «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟΥ ΠΑΡΟΥ» στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014 – 2020» εξασφαλίζοντας έτσι τη χρηματοδότησή του, ύψους πλέον των 43 εκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με ανακοίνωση του δήμου Πάρου.

Η ενιαία εργολαβία του έργου περιλαμβάνει τρία υπο-έργα:

1. Δημιουργία των κατάλληλων υποδομών για τις αεροναυτικές υπηρεσίες, δηλ.

α. Νέο κτήριο αεροσταθμού (terminal) στεγασμένης έκτασης 12 χιλ. τ.μ., στον οποίο περιλαμβάνεται και σύστημα διαχείρισης αποσκευών, σύστημα οπτικών αναγγελιών πτήσεων, τεχνολογία κοινής χρήσης CUTE σε κάθε σημείο των επιβατικών διαδικασιών και το σύνολο του ηλεκτρονικού του εξοπλισμού.

β. Φυλάκια ασφαλείας

γ. Μόνιμη εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων

δ. Διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου και δημιουργία οδικού δικτύου μέσα στο χώρο του αεροδρομίου

ε. Επέκταση του χώρου στάθμευσης αεροσκαφών

στ. Επέκταση του διαδρόμου προσγείωσης

2. Νέος πύργος ελέγχου και κατασκευή πυροσβεστικού σταθμού

3. Δημιουργία καταστημάτων αφορολόγητων ειδών, εστιατορίων, γραφείων και χώρων στάθμευσης, προς εμπορική εκμετάλλευση.

 

RevitUp – Digital & Revenue Management

 

Παράλληλες εργασίες εντάσσονται επίσης στο μεγάλο αυτό έργο για το νησί, συγκεκριμένα αρχαιολογικές έρευνες και εργασίες και έργα στα δίκτυα των οργανισμών κοινής ωφελείας.

Στα επόμενα βήματα περιλαμβάνεται η προκήρυξη του έργου από τη Διεύθυνση Υποδομών Αεροδρομίων του Υπουργείου Υποδομών & Μεταφορών, έτσι ώστε στις αρχές του ερχόμενου καλοκαιριού να εκκινούν οι εργασίες με ορίζοντα αποπεράτωσης το τέλος του 2023.

Με το έργο αυτό το αεροδρόμιο της Πάρου ανεβαίνει σημαντικά στην παγκόσμια κατάταξη των αερολιμένων, ενώ καθίσταται εθνικής σημασίας για τη χώρα μας, αποτελώντας μοναδικό συγκοινωνιακό κόμβο στην καρδιά των Κυκλάδων.

Η ίδια η Πάρος αναβαθμίζεται ακόμα περισσότερο ως τουριστικός προορισμός (destination), αφού θα μπορεί πλέον να προσελκύσει περισσότερες αεροπορικές εταιρίες και συχνότερες πτήσεις, παρέχοντας σε χιλιάδες επισκέπτες μια αναβαθμισμένη επιβατική εμπειρία.

Στα οφέλη από το νέο αεροδρόμιο συγκαταλέγονται η αύξηση της απασχόλησης με τις νέες θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν τόσο κατά την εκτέλεση των έργων, όσο και κατά τη λειτουργία του αεροδρομίου, η αύξηση της αξίας της γης και των περιουσιών και η προσέλκυση νέων επενδύσεων στο πλαίσιο της βιώσιμης ανάπτυξης και της προστασίας της ιδιαίτερης τοπικής φυσιογνωμίας.

Κυρίως όμως, η εξυπηρέτηση των πολιτών της Πάρου, οι οποίοι πλέον αποκτούν αμεσότερη πρόσβαση στην ηπειρωτική χώρα, σε υπηρεσίες υγείας και άλλες κεντρικές υπηρεσίες.

 

Ακολουθήστε το etravelnews.gr στα social media