Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου 2023

2ο Ανοικτό Συνέδριο ΣΕΤΚΕ

Με σύσσωμη την πολιτική ηγεσία του τουρισμού, με επικεφαλής την υπουργό, Έλενα Κουντουρά, να δίνει το «παρών», πραγματοποιήθηκε το 2ο Ανοικτό Συνέδριο της Συνομοσπονδίας Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος (ΣΕΤΚΕ), στο εκθεσιακό κέντρο Metropolitan Expo, την Κυριακή 26 Νοεμβρίου, στο περιθώριο της έκθεσης Xenia.

Την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου κήρυξε ο πρόεδρος της ΣΕΤΚΕ, Παναγιώτης Τοκούζης, τονίζοντας ότι, στόχος του είναι να εξελιχθεί στην ετήσια συνάντηση των επιχειρηματιών – μελών της Συνομοσπονδίας, με σκοπό την ενημέρωσή τους για όλα τα μείζονα θέματα που απασχολούν τον κλάδο.

Ο κ. Τοκούζης στην ομιλία του αναφέρθηκε στις διεκδικήσεις της Συνομοσπονδίας από την πολιτεία, στις πρωτοβουλίες και τα θέματα τα οποία κατέφερε να επιλύσει η διοίκηση της ΣΕΤΚΕ στον ενάμιση χρόνο άσκησης των καθηκόντων της, αλλά και στα προβλήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι επιχειρηματίες τουριστικών καταλυμάτων, με κυρίαρχο τον αθέμιτο ανταγωνισμό που υφίστανται από τα καταλύματα τύπου airbnb.

Μιλώντας για το νέο Φόρο Διαμονής, ο πρόεδρος της ΣΕΤΚΕ είπε ότι, στη μοναδική περίπτωση που η Συνομοσπονδία θα συναινούσε στην εφαρμογή του, είναι σε αυτή που θα λειτουργούσε ως ανταποδοτικό τέλος.

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος της ΣΕΤΚΕ αναφέρθηκε στις προτάσεις που έχει καταθέσει η Συνομοσπονδία προς το αρμόδιο υπουργείο, για τη διευθέτηση μιας σειράς προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο κλάδος σήμερα και τα οποία, όπως είπε, οφείλονται, σε μεγάλο βαθμό, στα νομοθετήματα προηγούμενων κυβερνήσεων.

 

Οι προτάσεις αυτές (μεταξύ άλλων) αφορούν:

– Στη νέα κατηγοριοποίηση, με τη ΣΕΤΚΕ να προτείνει μία νέα, ολοκληρωμένη κλίμακα, από το 1 έως το 5 και αλλαγή του διακριτικού της κατηγορίας από κλειδιά σε ήλιους.

– Στη θέσπιση νέων κριτηρίων μοριοδότησης, αντικειμενικών και ουσιαστικών, τα οποία θα διασφαλίζουν την ποιοτική αναβάθμιση και τη βελτιστοποίηση της λειτουργίας των τουριστικών καταλυμάτων.

– Στην αλλαγή του ενδιάμεσου φορέα Πιστοποίησης, με τον κ. Τοκούζη να λέει με νόημα: «Είναι αδιανόητο η αρμοδιότητα αυτή να έχει περιέλθει στο ΞΕΕ, το οποίο δεν μας αναγνωρίζει ως ισότιμα μέλη του».

– Στην αύξηση της δυναμικότητας των τουριστικών καταλυμάτων, από 20 που είναι σήμερα, σε 30, προϋπόθεση, σύμφωνα με τον ίδιο, απαραίτητη προκειμένου μία επιχείρηση να παραμένει κερδοφόρα υπό επενδυτικό καθεστώς.