Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2019

21,2 εκατ. τουρίστες από το εξωτερικό στην Ελλάδα το 2014

ARRIVALS1

Στα 21,2 εκατ. θα “εκτοξευθεί” φέτος ο αριθμός των τουριστών από το εξωτερικό (περιλαμβανομένων των 2,2 εκατ. επισκεπτών που αναμένεται να έρθουν στην Ελλάδα με κρουαζιερόπλοια), σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), Ανδρέα Ανδρεάδη.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ, η τουριστική ζήτηση για την Ελλάδα κινείται με πολύ πιο έντονα ανοδικούς ρυθμούς απ’ ό,τι αρχικά είχε εκτιμηθεί. Μάλιστα, σημείωσε ότι οι στόχοι που θα επιτευχθούν φέτος είχε υπολογισθεί ότι θα καταστούν εφικτοί σε ορίζοντα τετραετίας.

Ως στόχος για την ικανοποίηση της μελλοντικής ζήτησης έχει τεθεί από το ΣΕΤΕ η δημιουργία, έως το 2021, επιπλέον 250.000 κλινών σε ξενοδοχεία υψηλών κατηγοριών, εκ των οποίων οι 150.000 θα είναι νέες και οι 100.000 θα προέλθουν από εκσυγχρονισμό του υφιστάμενου δυναμικού. Στο πλαίσιο αυτό εκτιμά ότι θα απαιτηθεί η υλοποίηση επενδυτικών προγραμμάτων ύψους 24 δισ. ευρώ. Από αυτά, τα 21 δισ. ευρώ θα διατεθούν από τον ιδιωτικό τομέα και τα 3 δισ. ευρώ θα προέλθουν από το Δημόσιο μέσω κοινοτικών και άλλων πόρων.

Επιπλέον ζητούμενο αποτελεί και η δημιουργία νέων εγκαταστάσεων σε περιφερειακά αεροδρόμια, ορισμένα εκ των οποίων σε περιόδους αιχμής της σεζόν έχουν «πιάσει» οροφή όσον αφορά τις δυνατότητές τους για την εξυπηρέτηση των πτήσεων.

Για τη φετινή σεζόν και με βάση τα νέα δεδομένα των προγραμματισμένων αεροπορικών θέσεων από το εξωτερικό, ο ΣΕΤΕ προχώρησε σε αναθεώρηση του αρχικού στόχου των 18,5 εκατ. αφίξεων από το εξωτερικό -που δεν περιλαμβάνει τους επισκέπτες που κάνουν κρουαζιέρα- στα 19 εκατ.

Παράλληλα, για την αναθεωρημένη εκτίμηση έχουν ενσωματωθεί τα νέα δεδομένα από τη ρωσική και την ουκρανική αγορά. Με βάση αυτά, αντί για αύξηση του αριθμού των Ρώσων τουριστών που προβλεπόταν στην αρχή της χρονιάς, τώρα ο ΣΕΤΕ προβλέπει πτώση σε ποσοστό 5%. Επίσης, πτώση κατά περίπου 50% της εισερχόμενης κίνησης αναμένεται και από την Ουκρανία. Ωστόσο, στις περισσότερες των περιπτώσεων τα όποια κενά σε κρατήσεις δημιουργούνται από τις δύο παραπάνω χώρες καλύπτονται από την ισχυρή ζήτηση που υπάρχει από τις άλλες βασικές μας αγορές. Είναι ενδεικτικό ότι οι αφίξεις από τη Γερμανία εκτιμάται ότι θα πλησιάσουν στο ανώτερο όριο του 2006, όταν ξεπέρασαν τα 2,8 εκατ.

Επιπλέον ο κ. Ανδρεάδης προέβλεψε για το 2014 ότι ο αριθμός των επισκεπτών με κρουαζιερόπλοια θα αγγίξει τα περσινά νούμερα. Οι εταιρείες κρουαζιέρας έχουν περιορίσει τον αριθμό των δρομολογίων τους τόσο στην Ελλάδα όσο και σε άλλους κοντινούς προορισμούς (λόγω προβλημάτων που αντιμετωπίζουν χώρες της Ανατολικής Μεσογείου, όπως η Αίγυπτος και η Συρία), έχουν όμως δρομολογήσει μεγαλύτερα πλοία σε χωρητικότητα.

Πηγή: www.kathimerini.gr

Ολόκληρο το άρθρο του Στάθη Κουσουνή:

http://www.kathimerini.gr/769342/article/oikonomia/ellhnikh-oikonomia/to-rekor-toyristwn-epivallei-ependyseis

Share Post