Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2024

Η 17η περιφερειακή συνάντηση του ΣΕΤΕ στην Καβάλα

Στην ανάδειξη θεμάτων που αφορούν στην ενίσχυση του τουρισμού σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο, στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του προϊόντος, στην ανάγκη ενίσχυσης υποδομών, αλλά και στην ανάπτυξη νέων, καινοτόμων εργαλείων προβολής προορισμών, εστίασε η 17η περιφερειακή συνάντηση εργασίας του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), η οποία πραγματοποιήθηκε χθες στην Καβάλα.

Η συνάντηση εντάσσεται στις τακτικές περιφερειακές συναντήσεις που διοργανώνει ο ΣΕΤΕ, με την ενεργή συμμετοχή του προέδρου του Γιάννη Ρέτσου, στις οποίες συμμετέχουν τοπικές ενώσεις και φορείς, καθώς και μέλη του Συνδέσμου.

Στη συνάντηση, μεταξύ άλλων, συμμετείχαν οι Κώστας Αντωνιάδης, αντιπεριφερειάρχης τουρισμού Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Θεόδωρος Μαρκόπουλος, αντιπεριφερειάρχης Καβάλας, Δήμητρα Τσανάκα, δήμαρχος Καβάλας, Γρηγόρης Τάσιος, Α’ αντιπρόεδρος Δ.Σ. ΣΕΤΕ και πρόεδρος ΠΟΞ, Γιώργος Βερνίκος, γενικός γραμματέας Δ.Σ. ΣΕΤΕ, Κωνσταντίνος Χατζηκωνσταντίνου, μέλος Δ.Σ. ΣΕΤΕ, Γιώργος Αμβράζης, γενικός διευθυντής ΣΕΤΕ, Ιωάννα Δρέττα, διευθύνουσα σύμβουλος Marketing Greece και Άρης Ίκκος, επιστημονικός διευθυντής ΙΝΣΕΤΕ.

Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν ζητήματα όπως οι βραχυχρόνιες μισθώσεις σε ακίνητα που δημιουργούν στρεβλώσεις και στην τουριστική αγορά της Καβάλας, η αντιμετώπιση της εποχικότητας, καθώς και η ενίσχυση υποδομών και κυρίως του οδικού τουρισμού, μέσω της βελτίωσης των συνοριακών σταθμών της χώρας. Λόγος έγινε, επίσης, για την υπερφορολόγηση στον κλάδο, με έμφαση στους αυξημένους συντελεστές ΦΠΑ διαμονής, μεταφοράς επιβατών και εστίασης, που καθιστούν το τελικό τουριστικό προϊόν μη ανταγωνιστικό.

Σύμφωνα με επεξεργασμένα στοιχεία από το ΙΝΣΕΤΕ, το 2017 οι διεθνείς αφίξεις στο αεροδρόμιο της Καβάλας αυξήθηκαν κατά 46,6% σε σχέση με το 2016, ενώ οι αφίξεις εσωτερικού μειώθηκαν κατά 9,3%.

Ειδικότερα για τις προοπτικές που υπάρχουν για την περαιτέρω τουριστική προώθηση της Καβάλας, αναφορά έγινε στις δυνατότητες συνεργασίας με τη Μarketing Greece, η οποία μεταξύ άλλων εξειδικεύεται στο σχεδιασμό και στην υλοποίηση ολοκληρωμένων προγραμμάτων ψηφιακής προώθησης. Επίσης, επισημάνθηκε ότι η Marketing Greece βρίσκεται δίπλα στους προορισμούς, δρα συμπληρωματικά με την Πολιτεία και είναι στη διάθεση επαγγελματιών και περιοχών όπως η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, για την παροχή στήριξης σε επίπεδο προβολής.

Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Γιάννης Ρέτσος, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή είναι πλέον ασφαλές να λέμε ότι η δυναμική πορεία του ελληνικού τουρισμού συνεχίζεται επιτυχώς, με πολλαπλά οφέλη για την ελληνική οικονομία. Σήμερα όμως, βρισκόμαστε σε ένα ιδιαίτερα κρίσιμο σημείο, σε ένα έντονα ανταγωνιστικό περιβάλλον. Δεν θα πρέπει μόνο να πανηγυρίζουμε την επιτυχία, αλλά θα πρέπει να δούμε πως θα τη διασφαλίσουμε για τα επόμενα χρόνια. Κυρίως οφείλουμε να διασφαλίσουμε την εύρυθμη λειτουργία των τοπικών κοινωνιών τουριστικών προορισμών, τη φυσιογνωμία του τόπου και την ταυτότητα του τουριστικού προϊόντος, για την καλύτερη εμπειρία των επισκεπτών. Είναι γεγονός ότι σε διάφορες περιοχές της χώρας, έχουν αρχίσει και παρουσιάζονται έντονα σημάδια κόπωσης. Κόπωση σε επίπεδο βασικών υποδομών -οδικά δίκτυα, επέκταση λιμένων, λειτουργία αερολιμένων για υποδοχή διεθνών πτήσεων-, αλλά και κόπωση σε επίπεδο υπηρεσιών. Ζητήματα καθημερινά όπως η αποκομιδή και διαχείριση απορριμμάτων, αλλά και τα πρόσφατα προβλήματα ηλεκτροδότησης /υδροδότησης νησιωτικών και όχι μόνο περιοχών, αποδεικνύουν ότι κάποιοι προορισμοί έχουν φθάσει στο όριο της φέρουσας ικανότητας. Παράλληλα, είναι σαφές ότι απαιτούνται νέες ιδιωτικές επενδύσεις, προκειμένου να καλύψουν τις συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες από τον αυξανόμενο αριθμό επισκεπτών. Το τουριστικό προϊόν είναι συνολικά επιβαρυμένο και αυτό δεν αφορά μεμονωμένα σκέλη. Απαιτούνται συνέργειες και συνεργασίες με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς -ξεκινώντας από την τοπική αυτοδιοίκηση και την πολιτεία, φθάνοντας τους ιδιώτες- για την υλοποίηση της ενιαίας στρατηγικής, με γνώμονα την ολιστική βιώσιμη ανάπτυξη του τομέα και του τόπου και την άρτια λειτουργία των προορισμών και ο ρόλος του ΣΕΤΕ είναι να φέρει κοντά όλες τις πλευρές».

Post Tags
Share Post