Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2023

13 θεματικές οινοτουριστικές διαδρομές σε Κεντρική & Ανατολική Μακεδονία – Θράκη

Το Εργαστήριο Γεωργικών Εφαρμογών και Αγροτικής Κοινωνιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) στο πλαίσιο του προγράμματος «Sea of Wine/Μια Θάλασσα Κρασί», έχει χαράξει 13 επισκέψιμες θεματικές οινοτουριστικές διαδρομές στην Κεντρική Μακεδονία και στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.

Οι 13 θεματικές οινικές διαδρομές της Ελλάδας είναι οι εξής:

«Διαδρομή της Θεσσαλονίκης city break» στην κατηγορία «Οίνος και πόλη», «Διαδρομή των Βουνών» και «Διαδρομή της θάλασσας, ήλιου, αμμουδιάς» στην κατηγορία «Οίνος και Περιπέτεια», «Διαδρομή του Ξινόμαυρου» στη κατηγορία «Οίνος και Γηγενείς Ποικιλίες», «Οίνος και Μοναστηριακή γαστρονομία», «Οίνος και Μετάξι», «Οίνος και Τέχνες», «Οίνος και Βάκχος» και «Οίνος και Ολύμπιοι Μύθοι» στην κατηγορία «Οίνος και Ελληνικοί Μύθοι», «Διαδρομή του Αριστοτέλη» και «Διαδρομή του Ομήρου» στην κατηγορία «Οίνος Φιλοσοφία και Ποίηση», «Διαδρομή των Μακεδόνων Βασιλέων» και «Διαδρομή των Θρόνων» στην κατηγορία «Οίνος και Βασιλείς».

 

RevitUp – Digital & Revenue Management

 

Η κάθε διαδρομή χαράχτηκε μέσα από συγκεκριμένη επιστημονική μεθοδολογία, με έρευνα πεδίου και με την υποστήριξη του ειδικού τεχνικού συμβούλου «Οινοποιοί Βορείου Ελλάδος» (ΕΝΟΑΒΕ).

Οι διαδρομές δεν είναι αποκλειστικά γεωγραφικά προσανατολισμένες, αλλά είναι κυρίως θεματικά και με βάση τη σύνδεση της περιοχής και των οινοποιείων με το κάθε θέμα (storytelling).

Σε κάθε διαδρομή, εκτός από τα επισκέψιμα οινοποιεία τα οποία αποτελούν την καρδιά της διαδρομής, έχουν μπει επιλεγμένα σημεία με «wine friendly προφίλ», αγροτουριστικοί ξενώνες, τοπικές εκδηλώσεις γαστρονομίας – οίνου, φεστιβάλ οίνου, σημεία οινοτουριστικού ενδιαφέροντος, κάβες, καθώς και επιχειρήσεις διανυκτέρευσης εστίασης και αναψυχής, αλλά και τουριστικά πρακτορεία με άμεση σχέση με τον οινοτουρισμό.

Όλα τα παραπάνω αποτελούν σταθμούς στην κάθε διαδρομή και θα είναι διαθέσιμα, μέσω μίας ICT πλατφόρμας, στο ευρύ κοινό και ειδικά σε περιηγητές, τουρίστες και φίλους του κρασιού, προκειμένου να μπορούν να ακολουθήσουν μία από τις παραπάνω διαδρομές ή να χαράξουν τη δική τους αυθεντική οινοτουριστική εμπειρία.

Η ICT πλατφόρμα θα είναι επισκέψιμη από την ερχόμενη άνοιξη και η πληροφορία που θα προβάλλει θα προωθηθεί σε όλη τη Μαύρη Θάλασσα.

Σημαντική δράση του έργου είναι η καθιέρωση του σήματος «The Black Sea Wine Glass Member», το οποίο αναμένεται να ενισχύσει την αναγνωρισιμότητα και εξωστρέφεια των επιχειρήσεων που θα συμμετέχουν στις δράσεις του προγράμματος.

 

«Sea of Wine/Μια Θάλασσα Κρασί»

«Sea of Wine/Μια Θάλασσα Κρασί» είναι ο τίτλος του Διακρατικού προγράμματος Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας «Black Sea Basin 2014 – 2020» στο οποίο συμμετέχει το Εργαστήριο Γεωργικών Εφαρμογών και Αγροτικής Κοινωνιολογίας του Τμήματος Γεωπονίας του ΑΠΘ.

Στόχος του προγράμματος είναι να αναδείξει τη δυναμική της Μαύρης Θάλασσας ως οινοτουριστικό προορισμό, μέσα από μια βιώσιμη προσέγγιση, για το περιβάλλον, την οικονομία και την τοπική κοινωνία.

 

Ακολουθήστε το etravelnews.gr στα social media