Τρίτη 3 Οκτωβρίου 2023

Εξετάζεται κρατική επιδότηση στις αεροπορικές εταιρείες

 

Με έκτακτη επιδότηση ανά αεροπορική θέση σκοπεύει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση την καθήλωση των στόλων των ελληνικών αεροπορικών εταιρειών, απόφαση που είναι θέμα χρόνου να θεσμοθετηθεί για να στηρίξει τον κλάδο που έχει πληγεί από τη θεαματική καθίζηση της επιβατικής κίνησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση δέχεται αιτήματα από τις αεροπορικές εταιρείες για επιδότηση με 20 ευρώ των προσφερόμενων θέσεων.

Αρμόδιες πηγές της αεροπορικής αγοράς επιβεβαιώνουν ότι γίνονται συζητήσεις για να εξασφαλιστεί μια αποζημίωση που να καλύπτει το ελάχιστο μεταβλητό κόστος (τέλη αεροδρομίων, εναέριας κυκλοφορίας, καυσίμων κ.ά.).

RevitUp – Digital & Revenue Management

Καθώς μάλιστα ο αριθμός των πτήσεων έχει περιοριστεί, υπολογίζεται ότι η δαπάνη δεν θα είναι μεγάλη (κάτω από 10 εκατ. ευρώ το μήνα).

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε πλήρη κινητικότητα το εβδομαδιαίο πρόγραμμα του αεροδρομίου της Αθήνας περιελάμβανε 1.200 – 1.300 πτήσεις, ενώ τώρα υπολογίζεται ότι έχει υποχωρήσει κάτω από τις 100.

Οι απώλειες είναι μεγάλες και η επιδότηση δεν μπορεί να αναπληρώσει τα διαφυγόντα κέρδη, ωστόσο θα δώσει δίνει μια ανάσα ρευστότητας στις αεροπορικές εταιρείες, σε πρώτη φάση με περιορισμένο ορίζοντα (2 – 3 μηνών) και θα επανεκτιμηθεί στην πορεία.

 

Πηγή: Διαβάστε ΕΔΩ ολόκληρο το ρεπορτάζ της Μαριάννας Τζάννε στο newmoney.gr.

 

Ακολουθήστε το etravelnews.gr στα social media

Post Tags
Share Post